5 oktober 200700:00

Door Joep Meijsen

Droomstart voor Grizzlies

Groningen is het avontuur in de eredivisie begonnen met een overwinning op Nijmegen Devils. Matt Tremblay had een doelpunt en een assist in de 3-4 zege. Josh Tataryn had twee goals namens Nijmegen, dat een valse start beleefde voor het eigen publiek.

Het was het duel tussen de twee ploegen die vooraf werden beschouwd als de zwakke broeders in de competitie. Dit was op het ijs ook wel te zien. De teams toonden veel inzet, maar van kwalitatief hoogstaand ijshockey was in deze ontmoeting nog geen sprake. Groningen was fysiek de sterkere ploeg en beheerste de eerste periode. Nijmegen was in de twee slotperiodes het betere team, zonder daarbij heel veel kansen te creëren.

Grizzlies kwam vijf minuten na het begin van de wedstrijd op voorsprong. Kor Kostwinder schoot in en Matt Tremblay zorgde voor de deflectie die onder de benen van Casper Swart doorging. Nijmegen speelde zonder de geschorste Nick Verbruggen, die naar aanleiding van de vechtpartij in de oefenwedstrijd tegen Utrecht twee wedstrijden aan de kant moet blijven.

Josh Tataryn was wel van de partij. Tijdens de tweede powerplay voor Nijmegen, kort na de openingstreffer, accepteerde hij een lange pass van Rick Wijnen. De Canadese aanvaller had plotseling een zee aan open ijs voor zich, schaatste in op de goed keepende Tom Korte en klopte deze in de bovenhoek voor de gelijkmaker.

De rest van de periode was echter voor Grizzlies dat in twee powerplays voor twee goals zorgde. Eerst stond Kevin Kuiper keurig bij de tweede paal om een pass voorlangs van Danny Kerstholdt binnen te tikken, vervolgens zorgde Mark Allen er met een wrap-around voor dat de ploeg van Andy Tenbult met een ruime voorsprong de eerste pauze in kon gaan.

Toen Groningen er in de openingsseconden van de tweede periode ook nog 4-1 maken door een prima schot van Lucas Fransen, leek het erop alsof Groningen al helemaal gewend was aan de stap omhoog naar de eredivisie. Langzaam ging het initiatief in de wedstrijd echter over naar Nijmegen, dat iets geconcentreerder ging spelen en wellicht de zenuwen van de opening van het seizoen van zich afschudde.

Nijmegen Devils had veel meer puckbezit, kreeg ook wel kansjes, maar tot al te veel uitgespeelde mogelijkheden leidde het offensief niet. Een afstandschot van Rob Meanchoff op de powerplay in halverwege de wedstrijd was het enige wapenfeit tot de aansluitingstreffer van Josh Tataryn zeven minuten voor tijd. De Devils probeerden er nog een slotoffensief uit te persen, maar tot een treffer kwam het niet, zodat Groningen de eerste punten op eredivisieniveau in bijna twintig jaar op zak kon steken.