13 maart 200800:00

Droomstart voor Trappers

Tilburg Trappers heeft de eerste wedstrijd in de finale om het kampioenschap van Nederland met 3-0 gewonnen. Don Nichols, Casey van Schagen en Mike Lalonde scoorden de doelpunten voor de thuisploeg terwijl Paolo Colaiacovo weer uitstekend speelde en daarmee de Flyers van het scoren afhield.

De wedstrijd in een redelijk gevuld Stappegoor leek een kopie van eerdere ontmoetingen tussen beide ploegen. Tijdens de bekerfinale en de eerste wedstrijd van de vorige finalereeks kon Heerenveen ook geen potten breken. Toch begonnen de Friezen helemaal niet slecht aan het duel. Flyers dwong kansen af via Michael Nason en Marco Postma maar treffers leverde dat niet op. Postma schaatste overigens vaak met een pijnlijke grimas rond en had duidelijk nog last van zijn schouderblessure. In de derde periode zou Postma dan ook niet meer terugkeren. Onfortuinlijk voor de bezoekers want Postma was in de eerste periode nog de meest opvallende Flyer.

Don Nichols liep in de eerste periode een snee in zijn neus op

Na acht minuten ging het mis voor Heerenveen. Hans Kroon en Oleksandr Panchenko moesten plaatsnemen in de strafbank en Tilburg profiteerde direct. Don Nichols schoot onberispelijk de puck achter goalie Tim Kelleher. Meteen na de treffer van Nichols kwam Tilburg bijna op 2-0. Doug Stienstra schoot de puck laag langs Kelleher maar de puck sprong via de paal weer uit het doel. Sven Bergman stond perfect gepositioneerd om te zien dat de puck de lijn niet was gepasseerd.

Het spelbeeld veranderde niet na de afgekeurde treffer. Heerenveen had een optisch overwicht en combineerde goed maar daar bleef het bij voor de Friezen. Vooral de verdediging was niet op dreef want elke aanval van Tilburg leverde een dikke kans op. Twee minuten voor het einde verdubbelde Tilburg de voorsprong. Een schot van Stanislav Nazarov ging over maar sprong terug van het glas en recht voor de schaatsen van Casey van Schagen die daarna Kelleher passeerde: 2-0.

Meteen aan het begin van de tweede periode verspeelde Andrei Levitin in de neutrale zone simpel de puck aan Mike Lalonde. De Canadees mocht alleen afgaan op Kelleher en rondde prima af. De goal viel met een Trapper op de strafbank wat het extra zuur maakte voor Heerenveen. Flyers kreeg een aantal dikke kansen na de tegenvaller maar Panchenko, Erik Landman en John Gordon stuitten op de voortreffelijke Paolo Colaiacovo. Gordon was één van de weinige Flyers die zijn vorm uit de halve finale wist te behouden. De sterke verdediger was in de derde periode de gevaarlijkste aanvaller met een paar mooie rushes richting het Tilburgse doel.

In de derde periode was er qua ijshockey weinig meer te beleven. De vlam sloeg nog wel even in de pan na een ogenschijnlijk ongelukkige overtreding van Hans Kroon op Don Nichols. Ook ontstond er een vete tussen Andrei Levitin en Casey van Schagen nadat laatstgenoemde een flinke check ontving van Levitin. De Rus viel overigens hopeloos tegen en speelde wellicht zijn slechtse wedstrijd van het seizoen.

Zoals gezegd was er niet veel meer te melden qua ijshockey. Het is al een tijd bekend dat goalies in Nederland vogelvrij zijn verklaard en dat werd vanavond weer eens bevestigd. Na vijf minuten in de derde periode rijdt van Schagen te hard door op Kelleher. De Amerikaanse goalie reageerde terecht geïrriteerd en alleen de reactie van Kelleher werd bestraft.

Nog geen minuut later was Tilburg slachtoffer van een zelfde soort dwaling. Michael Nason beging een overtreding op Bjorn Willemse en pas bij de reactie van Willemse ging de hand van de scheidsrechter omhoog. Daarna herstelde het arbitrale kwartet zich weer. Dat was noodzakelijk want in de laatste tien minuten moest er regelmatig ingegrepen worden. Zo liepen de frustraties over het nakende verlies hoog op bij Jeffrey Moor. Nadat de verdediger al in de catacomben zijn stick vakkundig in duizend stukjes sloeg, bleef Moor doorgaan op het ijs met klagen tegen Bergman en van Baast. Het duo reageerde op de enige juiste manier en stuurde Moor tien minuten naar de kant wegens abuse of officials.

Er viel in de resterende minuten weinig meer te beleven alleen Paolo Colaiacovo maakte nog enkele prachtige saves om zijn shutout binnen te halen. Alex Andjelic analyseerde het verlies op eenvoudige wijze: ‘We hebben vandaag verdiend verloren. Vooral onze special teams lieten het vandaag afweten.' Andjelic had ook een duidelijk verhaal over de tegengoals: ‘De eerste goal viel met twee man minder wat geen schande is, de tweede treffer was een gelukkige treffer en bij het laatste doelpunt gingen we tot twee keer toe hopeloos in de fout.'

Zijn collega Larry Suarez was opgelucht met de overwinning maar temperde de euforie op de tribunes: ‘Heerenveen blijft een hele goede ploeg en ondanks deze overwinning is er nog helemaal niks beslist.' Een vergelijking met het verloop van de finale van afgelopen seizoen wil Suarez ook niet trekken: ‘Dat is onmogelijk om nu al te zeggen. Heerenveen heeft een hoop andere spelers dus die vergelijking valt niet te maken. We zullen zaterdag vol aan de bak moeten om de uitwedstrijd tot een goed einde te brengen.'

Kaarten voor de wedstrijd van zaterdag zijn online te bestellen via de ticketshop van ijshockey.com.