17 december 200600:00

Eaters bereikt de finale

Eaters Geleen bereikte zondagavond voor het eerst in jaren weer de bekerfinale. De Limburgers klopten Nijmegen in het hol van de leeuw met 5-2, waardoor de bussen naar Eindhoven kunnen worden geboekt. Brian McGarry en Lamonte Polet hadden ieder twee goals namens Eaters, terwijl Mikael Sjöström twee assists had bij Emperors.

Eaters greep in de tweede periode het initiatief en dreigde dat alleen in de slotfase even te verliezen. Eaters-coach Dave Hyrsky was begrijpelijkerwijs zeer tevreden over zijn manschappen. 'Wij wilden het meer dan zij deden. Nijmegen heeft uitstekende Nederlandse ijshockeyers, zoals Bob Teunissen en John Versteeg, maar hun eerste lijn heb ik niet gezien vanavond.'

Hij was vooral te spreken over de prestaties van Brian McGarry. 'Die jongen is pas twintig jaar oud. Als je ziet wat die nu al kan. Als hij nog sterker en fitter wordt, kan hij een eind komen in het ijshockey. Hij is één van de spelers die bij ons het verschil moeten maken en dat heeft hij vanavond ook gedaan', aldus Hyrsky.

De analyse aan Nijmeegse kant was minder vrolijk. Coach Hakan Nygren was zeer teleurgesteld in zijn team. 'We hebben in de eerste periode de beste kansen gehad, maar daar bleef het ook bij. Ik ben erg teleurgesteld in het spel van een aantal spelers. We lieten ons in het aanvalsvak te veel naar de zijkant dringen en hebben veel te weinig op doel geschoten. De meeste schoten die we hadden gingen nog naast ook. Ik miste ook de nodige agressie. Op die manier kun je geen wedstrijden winnen', zei de Zweed na afloop in zijn kantoor.

Een goede wedstrijd was het niet in het Triavium, dat werd opgefleurd door enkele tientallen fans uit Krefeld die Nijmegen waren komen aanmoedigen. Nijmegen had het meeste puckbezit, maar slaagde er nauwelijks in om kansen te creëren. Eaters wachtte op het puckverlies van Nijmegen en scoorde uit snelle uitbraken. Twee empty-net-goals van Polet gaven de score een ruim aanzien.

Eaters kwam na ruim twee minuten spelen in de tweede periode op voorsprong via Erik Landman, die vorig jaar nog in Nijmegen speelde. De geboren Fries verlengde een pass van Andrew Dickson naar de bovenhoek langs doelman Niemela. Vanuit een snelle break-away kwam Brian McGarry halverwege de wedstrijd in een goede positie om met een droog schot de voorsprong te verdubbelen.

Terwijl Nijmegen vergeefs probeerde goede aanvallen op te zetten, was het weer McGarry die tien minuten voor tijd zijn tweede van de wedstrijd binnenschoot. Pas in de slotfase kreeg de wedstrijd iets van de felheid die bij een halve finale hoort. Zo kreeg Ari Katavisto vier minuten voor een te hoog geheven stick in het gezicht van een tegenstander, wat leidde tot een kleine schermutseling aan de boarding.

Even later mocht Huub Verdonschot vier minuten gaan brommen voor een slaing, terwijl aan de andere kant tegelijkertijd Andrew Dickson en Erik Landman naar de strafbank werden gestuurd. De laatste voor vier minuten vanwege een poging tot spearing. Ineens stond Nijmegen met vier tegen drie, wat simpel werd uitgespeeld tot Anders Dahlin de puck in een open hoek kon binnentikken.

Daarmee kwam de wedstrijd nog even tot leven. Vooral toen Nijmegen in de laatste minuut de doelman van het ijs haalde en Nick de Jong een schot van Tobias Jensen keurig via een deflectie achter Casper Swart drukte. Tot een onverdiende gelijkmaker kwam het niet meer. Lamonte Polet gebruikte al zijn ervaring om twee keer met scherp te schieten op het lege Nijmeegse net.

Dave Hyrsky heeft vertrouwen in de finale tegen Amsterdam. 'Het is een ploeg waar we leuke wedstrijden tegen kunnen spelen en ik heb vertrouwen in een goed resultaat. De Nederlandse competitie is er echter dit jaar eentje waarin ik bij vrijwel geen enkele wedstrijd geld durf te zetten op de uitkomst. Het zal dus spannend worden.'