11 november 200700:00

Door Joep Meijsen

Eaters bereikt halve finale

De gewonnen serie penaltyshots tegen Heerenveen bezorgt Eaters Geleen op de valreep een plek in de halve finale van de beker. De ploeg van Uli Egen passeert Amsterdam op de ranglijst, dat in eigen huis met 1-3 onderuit ging tegen Den Haag in een bloedstollende ontknoping van de bekercompetitie.

Het was Brian McGarry die het publiek in Geleen op de stoelen bracht door het beslissende penaltyshot achter de Friese doelman te schieten. Omdat de wedstrijd in Amsterdam al was afgelopen wisten de meeste mensen in Glanerbrook hoe belangrijk de serie penaltyshots was na het 2-2 resultaat in de reguliere speeltijd en de doelpuntloze overtime. Voor McGarry is het alweer zijn twintigste treffer van het seizoen, vijf meer dan de nummer twee op die lijst, Brandan Bernakevitch.

Geleen treft in de halve finale nu Tilburg Trappers, dat het thuisvoordeel veiligstelde met een monsterzege op Groningen. Eaters mag echter ook wel een bloemetje naar Den Haag sturen, want voor de wedstrijd hadden de Eaters de kwalificatie niet in eigen hand. Amsterdam hoefde alleen Den Haag maar van zich af te schudden om een plek in de halve finales af te dwingen.

Dat lukte de manschappen van Ron Berteling en Tom Hartogs echter niet. Amstel Tijgers kwam tegen het einde van de eerste periode achter via Alan van Bentem die zijn tweede van het seizoen scoorde. Ivy van den Heuvel zorgde halverwege de ontmoeting nog wel voor de gelijkmaker, maar Den Haag trok de wedstrijd in de slotperiode naar zich toe. Het was uiteindelijk uitgerekend Matt Korthuis, vorig seizoen nog in Amsterdamse dienst, die de winnende treffer op zijn naam bracht.

Andri Salomonson zorgde zeven minuten voor tijd voor de veilige 3-1, een achterstand die Amsterdam niet meer wist weg te werken. Daardoor konden de Amsterdammers weinig anders meer dan hopen dat Heerenveen de Ă©&eacuteacute;n uur later begonnen wedstrijd in Limburg naar zich toe zou trekken, eventueel in overtime. Dan zou Amsterdam alsnog via de achterdeur de halve finales bereiken.

Op het moment van affluiten in Amsterdam stond Eaters met 2-1 voor via treffers van McGarry en Akim Ramoul. De tegentreffer was de zesde van het seizoen voor Michael Nason. Toen Alexandr Ivanov tien minuten voor tijd echter de gelijkmaker binnenschoot, ontstond er weer hoop in Amsterdam. Op onderling resultaat zou Amstel Tijgers zich dan plaatsen.

Het penaltyshot van McGarry maakte echter een einde aan de spannende ontknoping van de bekercompetitie. Eaters krijgt Tilburg als tegenstander, terwijl Den Haag het met thuisvoordeel mag opnemen tegen Heerenveen. Amsterdam, Nijmegen en Groningen kunnen eind deze maand bij de best-of-three halve finales alleen maar toekijken wie zich plaatsen voor de finale in januari. Voor Amsterdam is dat voor het eerst in lange tijd na vele jaren van successen.