28 februari 200700:00

Door Joep Meijsen

Eaters - Flyers in 10 vragen

De play-offs in de Nederlandse ijshockeycompetitie openen vanavond met de eerste wedstrijd in de serie tussen Geleen en Heerenveen. IJshockey.com beantwoordt de tien belangrijkste vragen rond deze best-of-five-serie.

1. Hoe doen de beide teams het tot nu toe tegen elkaar?
Heerenveen en Geleen kwamen elkaar tot nu toe dit seizoen zes keer tegen in de competitie. Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst, maar Eaters heeft tot nu toe duidelijk het voordeel in de onderlinge confrontaties. Geleen won vier wedstrijden, terwijl Heerenveen twee keer won. Laatstgenoemde boekte ook nog één van deze zeges pas na penaltyshots. De puntenverhouding is dus 13-5 voor Geleen, terwijl het doelsaldo in de wedstrijden 22-11 is in het voordeel van Geleen.

2. Dat is allemaal bekeken over het hele seizoen. Hoe zit het met de vorm van het moment?
Beide teams kwamen elkaar in de maand februari één keer tegen. Op 17 februari werd het in Geleen 5-1 voor de ploeg van Dave Hyrsky. Brian McGarry had een goal en een assist in die wedstrijd. Kijkende naar de algemene vorm van de beide teams sinds de jaarwisseling, dan heeft Heerenveen een ‘record' van tien gewonnen wedstrijden en vier nederlagen. Daarvan waren er wel twee tegen Geleen. Eaters heeft eveneens tien gewonnen wedstrijden en vier nederlagen, waaronder de bekerfinale. Het betreft dus twee teams in vorm in de competitie.

3. Hoe zit het met het scorend vermogen van de beide ploegen?
Geleen was tijdens de competitie in de eredivisie met 101 goals met afstand de meest productieve ploeg. Het doelsaldo van +41 is ook met grote voorsprong het best. Niet zo gek natuurlijk als je op de eerste plaats van de ranglijst eindigt. Heerenveen scoorde in de competitie 80 treffers, maar kreeg er ook 78 om de oren, voor een doelsaldo van +2. Een belangrijk deel van deze negatieve statistiek kan echter worden toegeschreven aan de matige start van Flyers in de eerste weken van de strijd om het kampioenschap. Flyers stond toen onderaan de ranglijst.

4. Hoe zit het met de topscorers van de ploeg?
In onderlinge wedstrijden tot nu toe dit seizoen is Jamie Visser. Hij scoorde twee keer en nam zeven assists voor zijn rekening. Brian McGarry zit op twee goals en zes assists. Bij Flyers was alleen Brian Ballman bijzonder productief tegen Geleen met drie goals en drie assists. Als we kijken naar de topscorerslijst van de eredivisie dan valt op dat vier van de vijf meestscorende spelers in deze serie actief zijn. Brian McGarry is met 20 goals en 21 assists de meest succesvolle speler, Casey Bartzen (11+28) het meest succesvol met assists, terwijl Brian Ballman (20+15) en Jamie Visser (11+23) ook goede cijfers kunnen presenteren. Deze statistieken zijn louter die van de Eredivisie-competitie.

5. Hoe zit het met de goalies in deze serie?
Bij Heerenveen lijkt het duidelijk dat Kelly Shields de start krijgt in alle wedstrijden in deze serie. Hij speelde tot nu toe in alle zes de onderlinge ontmoetingen en is na een wat matige start goed gegroeid in het seizoen. Geleen verdeelt de diensten tot nu toe dit seizoen tussen Casper Swart en Frank Novello en naar verwachting zullen beide goalies hun kans krijgen in deze serie. Op het beslissende moment, de bekerfinale, gaf Dave Hyrsky echter de voorkeur aan Frank Novello. Casper Swart is echter de doelman met de succesvolle play-off-ervaring. Hij won al twee landstitels als goalie.

6. Hoe zit het met de scheidsrechters voor deze serie?
De wedstrijd van vanavond staat onder leiding van de meest ervaren scheidsrechter uit het korps van Noud van Berkel, Sven Bergman. De wedstrijd zaterdag in Heerenveen wordt door Ruud van Baast gefloten, terwijl de ontmoeting zondag in Geleen door prof Jonathan Morrison wordt geleid. Voor de eventuele vierde en vijfde wedstrijd zijn nog geen leidsmensen aangewezen. Feit is dat als het voor één van de beide teams een beetje tegenzit, de competitie amper een week langer duurt dan voor de teams die zich niet voor de play-offs hebben geplaatst.

7. Hoe zit het met de play-off-ervaring van de beide teams?
Kampioenschappen zijn een rariteit voor de beide ploegen in deze serie, die de afgelopen periode niet bepaald grossieren in hoofdprijzen. Heerenveen stond de afgelopen jaren verschillende keren in de finale om het landskampioenschap, maar wist nooit beslag te leggen op de landstitel. De laatste landstitel dateert alweer van 1983, het laatste gloriejaar van de Feenstra Flyers. De laatste hoofdprijs werd in 2001-02 gepakt toen de beker werd gewonnen. Geleen wacht nog altijd op de allereerste landstitel. De club was vooral begin jaren negentig een grote kanshebber, maar verder dan finaleplaatsen kwam de Limburgse club niet. De laatste, en tot nu toe enige, hoofdprijs stamt van het seizoen 1992/93 toen Eaters de nationale beker won. Vorig jaar was Heerenveen de sterkste in de serie.

8. Is er nog teamnieuws rond de beide ploegen?
Teams zijn altijd erg voorzichtig met informatie over blessures, al is het maar om de tegenstander niet te veel te informeren. Het team van Flyers trad echter de afgelopen periode aan zonder Andrei Levitin en Justin Bekkering. De play-offs zorgen echter vaak voor een miraculeuze wederopstanding. Voor zover bekend is bij Geleen iedereen fit.

9. Ik kan niet bij de wedstrijden zijn, kan ik de serie toch volgen?
De wedstrijden zijn in ieder geval live te volgen via de website van de Nederlandse IJshockeybond. Daarnaast zullen er ongetwijfeld rapportages te vinden zijn op het online discussieforum. De regionale radiozender L1, ook via internet te beluisteren, besteedt bovendien vanavond aandacht aan de wedstrijd in combinatie met bekervoetbal. IJshockey.com zal tevens proberen een beknopt live-verslag in tekst te produceren. Dit is echter onder voorbehoud en afhankelijk van faciliteiten ter plekke. Verschillende regionale zenders zullen aandacht besteden aan de play-offs-serie, terwijl wellicht ook de camera's van Studio Sport nog opduiken.

10. Hoe denkt IJshockey.com dat deze serie afloopt?
Eaters Geleen is dit seizoen in eigen huis een bijna onneembare vesting. De Limburgers hebben het thuisvoordeel en bovendien het voordeel in de onderlinge confrontaties. Daarnaast is de selectie wat breder. Het zou een verrassing zijn als Heerenveen dit jaar weer doordringt tot de finale van de play-offs, maar zoals eerder gezegd: resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Nijmegen bewees vorig jaar dat ieder team dat zich plaatst voor de play-offs kans maakt op de landstitel.