13 november 200700:00

Door Joep Meijsen

Eaters haalt Martin Toms

Ook Eaters Geleen heeft zich met de competitie in aantocht nog versterkt met een nieuwe import. Het gaat om de 23-jarige Tsjechische verdediger Martin Toms, die laatstelijk voor Huntsville Havoc in the SPHL uitkwam.

Toms was in Huntsville een teamgenoot van Tristan Senior, die enkele seizoenen voor Den Haag uitkwam. Toms werd vorige week door de Havoc van zijn contract ontheven, waardoor hij naar Nederland kan afreizen. Als de papieren op tijd in orde komen, speelt de verdediger al komend weekeinde mee bij Eaters.

Toms speelde twee wedstrijden voor Huntsville, waarin hij één assist voor zijn rekening nam. De verdediger begon zijn loopbaan bij de jeugd van de Tsjechische topclub Karlovy Vary, waarbij hij selectie verdiende voor de nationale ploeg onder achttien jaar, waarmee hij een wereldkampioenschap speelde.

Dit leidde onder meer tot de overstap naar de sterke jeugdliga in Quebec, de QMJHL, waar hij in 2001/02 dertig wedstrijden speelde. Bij terugkeer in Tsjechië kon hij bij Karlovy Vary niet rekenen op een basisplaats, waardoor hij afzakte na een team in de tweede divisie. Hij nam echter in 2003 nog wel deel aan het wereldkampioenschap voor junioren.

Toen hij ook een jaar later echter niet doorbrak in het eerst van zijn club begon Toms aan een omzwerving die hem langs vijf clubs in de Tsjechische tweede en derde divisie voerde. Hierin liep hij voor Tsjechische begrippen tegen relatief veel strafminuten aan, zoals 98 minuten in 16 wedstrijdenbij Banik Sokolov.

Twee jaar geleden maakte hij de overstap naar het buitenland. Bij KooKoo Kouvola op het tweede Finse niveau kwam hij in 26 wedstrijden tot zes goals, vier assists en 44 strafminuten. Vorig jaar was hij actief voor Chamonix op het hoogste Franse niveau, waar hij in 21 wedstrijden vijf goals, zes assists en honderd strafminuten op zijn naam bracht tijdens het reguliere seizoen.

Volgens Eaters was Toms niet tevreden met de rol die hij bij Huntsville kreeg toebedeeld en is hij op eigen verzoek vertrokken. Daarbij gaf hij aan de aanbieding van Geleen de voorkeur boven verschillende andere mogelijke contracten in de SPHL.