1 augustus 200700:00

Door Joep Meijsen

Eaters legt Slowaak vast

De Slowaak Jan Kentos is de nieuwste aanwinst voor Eaters Geleen. De 24-jarige aanvaller komt over van een lager niveau in Oostenrijk, maar speelde eerder onder meer in eigen land, de Verenigde Staten en Slovenië.

HC Oberland komt uit in de ijshockeyliga in de Oostenrijkse provincie Tirol. Kentos speelde daar afgelopen seizoen 28 wedstrijden en toonde zich met 43 goals een ware doelpuntenmachine. Hij bracht ook nog zeventien assists op zijn naam, waarmee hij de topscorer in zijn team en de nummer acht in de topscorerslijst van de liga is geworden. De liga in Tirol is vermoedelijk het vierde niveau in het Alpenland.

De in Zvolen in Slowakije geboren aanvaller kreeg zijn opleiding bij de topclub in zijn geboortestad. De overstap naar het eerste team wist hij echter nooit te realiseren. Wel kwam hij een seizoen uit voor het tweede team van de club alsmede twee jaar voor een andere ploeg die op het tweede niveau in Slowakije speelt. Zijn beste seizoen was 2003/04 toen hij tien goals en tien assists realiseerde in 34 wedstrijden.

Een jaar later maakt hij de oversteek naar de Verenigde Staten, waar hij onderdak vindt bij de Asheville Aces in de lagere Amerikaanse profdivisie SPHL. In 54 wedstrijden komt hij hier tot zeven goals en negen assists, waarna hij weer terugkeert naar Europa en opduikt in de Sloveense liga. Bij HK Maribor schiet hij 29 doelpunten binnen in 26 wedstrijden.

De nieuwe coach van Geleen, Ulrich Egen, toont zich op de website van de club blij met de nieuwe aanwinst. ‘Jan Kentos beschikt over een snelle schaatstechniek en weet in moeilijke situaties vaak makkelijk het net te vinden.' Kentos is de eerste nieuwe buitenlander voor Geleen, dat afgelopen weken al de terugkeer van Mike Walling en Steve Farrer bekendmaakte. Ook keert Erik Tummers terug uit Nijmegen, terwijl Akim Ramoul zijn contract verlengde.