24 november 200700:00

Door Joep Meijsen

Eaters trekt Stasiuk aan

Geleen heeft de 32-jarige Canadees Jeremy Stasiuk aangetrokken. De ooit door de Dallas Stars gedrafte speler komt over van Kufstein in de vierde Oostenrijkse liga, waar hij als speler-trainer actief was. Daarvoor speelde hij enkele seizoenen in de Duitse Oberliga.

Voor Geleen met zijn krappe selectie zal de komst van Stasiuk bijzonder welkom zijn. De ervaren speler, die zowel als aanvaller als verdediger kan spelen, moet de jonge Geleense ploeg van routine voorzien. ‘We waren op zoek naar een dragende speler, die ook op het ijs aanwijzingen kan geven aan de jonge garde', zegt Geleen-voorzitter Wintraecken in dagblad De Limburger.

Stasiuk speelde tot vorig jaar drie seizoenen voor de voormalige Duitse topclub Rosenheim in de Oberliga, waar hij zich ontwikkelde tot een publiekslieveling, zijn bijdrage leverde aan de puntenproductie en telkens de grens van honderd strafminuten makkelijk doorbrak. In zijn derde seizoen werd hij echter als verdediger ingezet. In december 2006 werd hij ondanks een nog anderhalf jaar doorlopend contract weggestuurd bij de club.

De op 26 december 1974 in Saskatoon geboren Canadees kon direct terecht bij HC Kufstein, dat een moeilijke seizoenstart kende. Onder leiding van Stasiuk herstelde de ploeg zich van een zeer matige seizoenstart en als beloning kreeg de als verdediger spelende Stasiuk een contract als speler-coach. Tot nu toe dit seizoen heeft hij in vijf wedstrijden vijf goals, vier assists en 62 strafminuten. Het vertrek van Stasiuk wordt nog niet gemeld in Oostenrijk. Kufstein speelt op het vierde niveau in Oostenrijk, waar ook de huidige Eaters-aanvaller Jan Kentos speelde.

In het verleden gold Stasiuk als een talent. Dit leverde hem een selectie op door de Dallas Stars in de zevende ronde van de NHL-draft van 1993, een plekje achter Tood Marchant die vorig jaar nog de Stanley Cup won met Anaheim en de grens van duizend NHL-wedstrijden begint te naderen. Stasiuk had een succesvolle juniorcarrière in Canada en speelde kortstondig in de American Hockey League.

Na wedstrijden op lager profniveau in de Verenigde Staten en universiteitsniveau in Canada, stapte hij over naar de Oberliga. Eerst voor Bremerhaven, daarna voor Rosenheim. Stasiuk is de tweede versterking in korte tijd voor Eaters. Eerder deze week werd Martin Toms al binnengehaald.

Wanneer Stasiuk voor het eerst in de opstelling staat bij Eaters is nog niet helemaal duidelijk. Dat hangt af van het verwerven van de benodigde papieren. Zondag speelt Eaters de tweede wedstrijd in de halve finaleserie tegen Tilburg. De eerste wedstrijd in de best-of-three ging vrijdag met 6-1 verloren.