17 februari 200700:00

Door Joep Meijsen

Eaters troeft Flyers af

Heerenveen Flyers leed zaterdagavond de derde nederlaag op rij, terwijl Eaters Geleen het thuisvoordeel in de play-offs veiligstelde. De Limburgers wonnen in eigen huis met 5-1, waarbij zowel Lars Ivarsson als Brian McGarry goed waren voor een goal en een assist.

De wedstrijd begon met een emotioneel debuut voor de recent geproduceerde mix Eatersstruck, gebaseerd op een nummer van de Australische rockformatie AC/DC. Het nummer werd opgedragen aan de afgelopen week op veel te jonge leeftijd overleden Eaters-fan Jack Huntelerslag.

De wedstrijd zelf was vooral van belang voor de strijd om de vierde plaats. Flyers had de punten goed kunnen gebruiken om de wedstrijd van zondag tegen Nijmegen met een geruster hart in te kunnen gaan. Eaters verkeert echter al weken in bloedvorm en boekte alweer de achtste overwinning op rij. De ploeg van Dave Hyrsky verloor voor het laatst op 20 januari, toen uitgerekend Heerenveen te sterk bleek.

Het was Lambert Keulen die Eaters na vijf minuten spelen op voorsprong bracht. De negentiende treffer van het seizoen voor de geboren en getogen Limburger, die dit seizoen op een gemiddelde van een punt per wedstrijd loopt. Een paar minuten later was het Brian Ballman die de gelijkmaker en tevens enige Friese treffer van de avond voor zijn rekening nam.

De play-off-ambities van Flyers kregen slechts enkele seconden voor het einde van de eerste periode een stevige dreun. De vinger van de official ging al in de richting van de buzzer toen Andrew Dickson de puck achter Kelly Shields werkte voor zijn tweede game winning goal van het seizoen.

De recent succesvol als international gedebuteerde Brad Smulders vergrootte de voorsprong van Geleen in de tweede periode, terwijl in de derde periode Brian McGarry en Lars Ivarsson tot scoren kwamen en de punten dus comfortabel in Geleen bleven.

Door de winst van Tilburg in Amsterdam, kan Eaters het thuisvoordeel niet meer ontgaan in de play-offs. De komende week speelt de ploeg nog voor de eerste plek op de ranglijst en daarmee eventueel thuisvoordeel tot aan de play-off-finale.

Heerenveen wacht op zondag een enorm belangrijke confrontatie met Nijmegen. De ploeg heeft nu nog maar een voorsprong van twee verliespunten op Emperors.