5 januari 200800:00
Door Remco
Laten we maar beginnen met de ijshockeyzaken. Nijmegen bleek aanvallend weer geen vuist te kunnen maken. De Nijmegenaren kregen wel een aantal kansen maar zelfs een vierde of vijfde periode had de shutout voor Frank Novello niet kunnen verpesten. Nijmegen moest het vanavond ook nog eens doen zonder Timothy Gerritsen en verdediger Nick de Jong die normaal gesproken een slordige twee periodes ijstijd voor zijn rekening neemt. Om dit gemis op te vangen was speler/coach Rob Meanchoff dit keer ook op het ijs aanwezig.
De wedstrijd begon met een flink aantal straffen tegen Geleen. De bezoekers konden echter niet profiteren van de drie opeenvolgende powerplays. Geleen was een stuk dreigender tijdens hun aanvallen en ook een stuk effectiever. Na zeven minuten opende Ryan McLeod de score nadat Casper Swart een schot van Erik Tummers niet onder controle kreeg. Het duurde wel tot de laatste minuut van de eerste periode alvorens Geleen de score kon verdubbelen. Topscorer Brian McGarry zorgde voor het tweede doelpunt.
Nijmegen zakte steeds verder weg in de tweede periode en zag Geleen halverwege de periode de score verder uitbouwen. Lambert Keulen scoorde op aangeven van Jeremy Stasiuk die de voorafgaande faceoff won. Twee minuten later maakte Akim Ramoul de 4-0. Ryan McLeod vond met een slimme pass de geheel vrijstaande Ramoul.
In de 38e minuut kregen Dave Stappershoef en Jan Kentos het met elkaar aan de stok. Beide spelers deelden een paar flinke klappen uit en werden door referee Martin de Wilde beloond met een match penalty en dus twee wedstrijden schorsing. De laatste twintig minuten waren niet om aan te zien. Nijmegen kon niet meer en uiteindelijk bracht McGarry met twee goals de eindstand op 6-0. Tot zover de ijshockeyzaken.
Het zero tolerance-beleid werd anderhalf jaar geleden ingevoerd om het ijshockey attractiever te maken en snel spel te promoten. Martin de Wilde is een scheidsrechter die de regels streng toepast en tot aan de laatste seconde. Het leverde in Glanerbrook 147 strafminuten op en drie matchpenalty's voor doodnormale vechtpartijen die al sinds jaar en dag deel uitmaken van de sport.
Ondanks de makkelijke zege groeide de frustratie aanzienlijk zowel bij de spelers van Geleen als bij het thuispubliek. De woede richtte zich totaal op scheidsrechter de Wilde. In de derde periode vlogen enkele glazen bier het ijs op en kreeg de Wilde vele scheldkanonnades naar zijn hoofd. Hetzelfde scenario was enkele weken geleden ook al te zien bij de ontmoeting van beide teams in Nijmegen. Destijds was het thuispubliek ook dermate gefrustreerd door het arbitrale trio dat ook daar de glazen bier en bekers snert het ijs opvlogen.
Sommige Geleen supporters verloren deze keer hun geduld maar gelukkig niet hun humor en pakten voor de grap een vuilniscontainer om deze richting de boarding te rijden met de bedoeling deze over de boarding te gooien. Uiteraard was dit geen serieuze actie en daarom met afstand de meest amusante actie uit de derde periode.
Op een gegeven moment in de derde periode kreeg Geleen dermate veel straffen in een kort tijdsbestek dat er nauwelijks meer plek was in de strafbank. De spelers hoefden net niet bij elkaar op schoot maar het scorebord kon de stortvloed niet aan. In de derde periode liep ook Dennis Jonker nog tegen een match penalty aan en werd ternauwernood een massale vechtpartij voorkomen nadat Tom Yawney Jeffrey Mens met een gemene check de Nijmeegse spelersbank wou induwen. De zero tolerance regels zorgen dus niet alleen voor frustratie bij de toeschouwers maar ook bij de spelers. Een verstandige discussie over de huidige gang van zaken lijkt geen overbodige luxe want de huidige regels lijken nu te vaak een ultieme poging te zijn om ook het laatste restant van supporters uit het stadion te verjagen. Dan hebben de clubs in ieder geval wel genoeg ruimte voor een groter score- en straffenbord.