5 juli 200700:00

Door Joep Meijsen

Eerbetoon voor Berteling

Recordinternational Ron Berteling wordt bij de start van het nieuwe seizoen in het zonnetje gezet. Ter ere van zijn vijftigste verjaardag spelen landskampioen en bekerwinnaar op 29 september in Amsterdam om de Ron Berteling Trofee. Daarnaast wordt ook nog een grootschalig ijshockeyfeest met zo'n zestig spelers uit heden en verleden gevierd.

De Amsterdammers maken er een spektakel van op 29 september. Het feest begint om 15.00 met wat de organisatie een levende ‘hockey hall of fame' noemt, waarbij veel grootheden uit het verleden van het Nederlandse ijshockey opnieuw op het ijs zullen verschijnen. Daarna volgt vanaf 18.00 uur de wedstrijd tussen Tilburg Trappers en Amstel Tijgers om de Ron Berteling Trofee.

Volgens de organisatie komen voor de hall of fame-wedstrijd spelers uit alle ijshockeysteden in Nederland naar Amsterdam, terwijl er ook oud-teamgenoten van Berteling uit Canada mee zullen doen. Namen wil de organisatie op dit moment nog niet noemen, die zullen de komende periode bekend worden gemaakt. In totaal worden er zo'n zestig spelers verwacht voor het verjaardagsfeestje van Berteling.

De supercup is in Nederland een prijs waar met tussenpauzes om wordt gespeeld. De ijshockeybond heeft nu besloten deze beker naar de recordinternational te noemen. Berteling kwam over een periode van 23 jaar liefst 213 keer uit voor Oranje. Daarin kwam hij tot 92 doelpunten en 103 assists. Niemand speelde meer wedstrijden voor Nederland, terwijl alleen Jack de Heer en Dave Livingston meer punten op het bord brachten.

Berteling had daarnaast een enorme invloed op het Nederlandse clubijshockey. Hij debuteerde ooit op seniorenniveau bij Den Haag, keerde daarna terug naar Amsterdam en vierde vele successen bij Rotterdam. Hij sloot zijn loopbaan vervolgens weer af bij Amsterdam, waar hij daarna al snel bij de technische staf betrokken raakte. Berteling is de met afstand langst zittende hoofdcoach op het hoogste niveau in Nederland. Hij stond daarbij aan het roer tijdens de succesjaren van de ploeg, waarbij onder meer vier landstitels op rij werden gepakt.

Ook het komende jaar staat Berteling bij Amsterdam in de bank. Daarnaast gaat hij zich ook bezighouden met de jeugd van Utrecht.