6 januari 200800:00

Door Joep Meijsen

Eerste puntverlies Flyers

Een comeback van Amsterdam in de derde periode gooide roet in het eten van Heerenveen Flyers. De Friezen wisten uiteindelijk door een doelpunt van Hans Kroon in overtime hun ongeslagen status te handhaven, maar verloren wel het eerste punt.

Amsterdam heeft al een krappe selectie en moest het op zaterdagavond tegen de koploper in de competitie ook nog doen zonder Malts, Gough en Raats. Flyers mistte alleen Michael McCarthy. De wedstrijd voltrok zich twee perioden lang zoals de stand op de ranglijst doet vermoeden. Flyers met een stevig overwicht en een comfortabele voorsprong.

Andre Levitin en Michael Nason (2) verzorgen de goals voor het met elfhonderd toeschouwers goedgevulde ijshockeystadion in Heerenveen. Het duo Ruud van Baast en Sven Bergman slechts acht tijdstraffen uit, waardoor de wedstrijd lekker dan doorlopen. Flyers laat daarbij regelmatig zien over welke kwaliteiten het beschikt, maar dat geldt ook voor de Amsterdamse doelman Knudsen die voorkomt dat de Friezen nog verder uitlopen.

Een goed schot van Jordy van Oorschot zorgt er halverwege de wedstrijd voor dat Amsterdam in ieder geval in de wedstrijd blijft. Bovendien lijkt het erop alsof Heerenveen de zaken te mooi wil oplossen, waardoor de Friezen deels zelf verantwoordelijk zijn voor de terugkeer van Amsterdam in de wedstrijd.

Acht minuten voor tijd verzorgt Kevin Bruijsten de aansluitingstreffer, terwijl een mooi opgebouwde goal van Ritchie van Hulten drie minuten later de overtime afdwingt en daarmee het eerste puntje in de competitie afsnoept van Heerenveen. Doelman Knudsen zag er bij het schot van Hans Kroon niet helemaal goed uit, waardoor na minder dan twee minuten spelen in de overtime de winst alsnog in Friesland blijft.

Amsterdam zal echter dankzij de succesvolle comeback met een goed gevoel de belangrijke wedstrijd thuis tegen Geleen ingaan zondagavond. Deze ontmoeting met een directe concurrent is van vitaal belang in de strijd om een plek in de play-offs. Amsterdam heeft vijf punten minder dan Geleen, maar een wedstrijd minder gespeeld. Een zege zou Amstel Tijgers weer helemaal terugbrengen in de strijd om de plekken drie en vier met Geleen en Den Haag.