24 april 200700:00

Door [email protected]

Eerste ronde NHL afgerond

De Vancouver Canucks zijn door naar de volgende ronde. In Game 7 troefden de Canucks de Dallas Stars met 4-1 af en verdienden daarmee een plek in de halve finale van de Western Conference.

Heel makkelijk kwam de ogenschijnlijk ruime overwinning niet tot stand. De Stars kwamen sterk uit de startblokken, toonden inzet en emotie, hadden in de eerste periode meer schoten op doel en kwamen in de openingsfase op een 1-0 voorsprong. Vancouver zat, nota bene in eigen huis, totaal niet in de wedstrijd en leek af te stevenen op uitschakeling.

Maar ongedisciplineerd spel kostte Dallas de kop. Vancouver mocht maar liefst tien keer op de powerplay en maakte daar dankbaar gebruik van. Met Jon Klemm op de bank voor een cross-check maakte Henrik Sedin in de 35 minuut gelijk. Op nog een powerplay in de 47e minuut scoorde Trevor Linden via een deflectie de uiteindelijke gamewinner.

Linden zelf wist niet eens zeker of hij gescoord had. 'Ik wist dat ik de puck tussen de pads van Turco had geschoten, maar ik wist niet zeker of het hard genoeg was om het doel in te gaan', zei hij na afloop. Maar toen hij de 18.630 fans hoorde juichen had hij wel een aardig idee.

De rollen in de wedstrijd waren omgedraaid en Dallas kon geen vuist meer maken. Iets meer dan een minuut voor tijd kon Taylor Pratt een emptynetter binnenschieten en 16 seconden later maakte Bryan Smolinksi, weer emptynet, er 4-1 van. Het verhaal was over voor de Dallas Stars.

Voor Vancouver is het de eerste keer sinds 2003 dat ze de tweede ronde van de playoffs bereiken. Het was de vierde opeenvolgende playoff serie voor de Canucks waarin ze zeven wedstrijden moesten spelen. Sinds de introductie van het best-of-seven systeem zijn 119 NHL playoff series in zeven wedstrijden beslist. Het team met het thuisvoordeel won in 75 van die series.