NL vrouwenteam

8 november 201217:20

Door Joep Meijsen

Eervol verlies voor Oranjevrouwen

Het Nederlands vrouwenteam heeft de openingswedstrijd van het pre-olympische toernooi in Sjanghai eervol met 5-2 verloren van het sterke China. Mieneke de Jong scoorde de beide Nederlandse treffers.

Onder meer met een inzamelingsactie slaagden het Nederlands vrouwenteam en de ijshockeybond erin de dames daadwerkelijk in China te krijgen. Daar wacht de ploeg van Willem van de Kraak een moeilijke uitdaging tegen teams die hoger geplaatst zijn op de wereldranglijst. De openingswedstrijd tegen China leverde meteen een enorme uitdaging op voor de oranjevrouwen.

De schotverhouding van 56 tegen 11 zegt wellicht iets over de verhoudingen in de wedstrijd, maar ook iets over hoe goed Claudia van Leeuwen haar net bewaakte. China kon pas in de laatste dertien minuten de wedstrijd definitief beslissen. Welliswaar liep China uit naar een 2-0 voorsprong in de eerste dertig minuten, dankzij de twee treffers van De Jong bleef Nederland toch uitzicht houden op een stunt.

Een kwartier voor het einde van de wedstrijd was het pas 3-2 in het voordeel van de Chinezen. Dankz ij twee goals in het laatste deel van de wedstrijd namen de gastvrouwen uiteindelijk toch nog ruim afstand. Nederland vervolgt het toernooi vrijdag tegen Frankrijk. Zondag eindigt Missie Sjanghai met een wedstrijd tegen de Britse vrouwen.