Bekerfinale stadion eindhoven

20 maart 200800:00

Door Joep Meijsen

Eindhoven wil eredivisie in

Eindhoven hoopt volgende maand de knoop te kunnen doorhakken over een terugkeer in de eredivisie. Een groep initiatiefnemers probeert een budget van drie ton binnen te halen. Bondscoach Tom Hartogs en oud-Trappers-coach Theo van Gerwen zijn als adviseurs betrokken.

‘We hebben de juiste menen samengebracht. En op die manier hebben we een goed en groot netwerk dat mooie sponsors moet kunnen opleveren#39;, zegt Theo van Gerwen in Eindhovens Dagblad. Zowel Hartogs als Van Gerwen zijn afkomstig uit de jeugdopleiding van Eindhoven. Onder de naam Kemphanen speelde de ploeg voor het laatst in 1998 op het hoogste niveau in Nederland.

De plannen om in Eindhoven een eredivisieploeg van de grond te tillen spelen al enkele maanden en waren rond de ijsbanen in Nederland een belangrijk onderwerp van gesprek. Onder meer een transportbedrijf en een bierbrouwer werden daarbij genoemd als mogelijke financiers. De betrokkenheid van twee prominenten uit de ijshockeywereld verleende het initiatief geloofwaardigheid. Begin januari werden de leden van ijshockeyclub IJsbrekers tijdens de jaarvergadering bijgepraat.

Eindhoven beschikt als enige in Nederland over de A-status. Drie wereldkampioenschappen en de jaarlijkse bekerfinale zorgden ervoor dat topijshockey niet helemaal verdween uit de lichtstad. Het is volgens Hartogs niet de bedoeling in één klap een team neer te zetten, maar vooral om te bouwen aan structuur.

‘Het is vooral een kwestie van een goede langetermijnvisie. We hebben voor de nieuwe organisatie een bepaalde groep bij elkaar gebracht. De knowhow is er. Hier moet over 25 jaar nog steeds een topclub staan. Daarin komt eigen jeugd op de eerste plaats. Verder is het belangrijk dat we eigen jeugdtrainers en coaches gaan opleiden. Dan krijg je resultaat', aldus de bondscoach.

Daarmee dreigt het druk te worden op het hoogste niveau in Nederland. Ook Utrecht heeft de ambitie getoond terug te willen komen op het hoogste niveau. De nieuwkomer van afgelopen seizoen, Groningen, heeft bovendien aangegeven in principe ook door te willen gaan op het hoogste niveau. Daardoor zouden er mogelijk volgend jaar negen clubs actief zijn in de eredivisie.

De andere club in Noord-Brabant, Den Bosch, maakt komend seizoen een comeback in de Eerste Divisie.