WK torun kans bruisten 160409

4 mei 200900:00

Door Joep Meijsen

Eindsprint in WK-kandidatuur

De Nederlandse IJshockeybond heeft de kandidatuur voor de organisatie van het wereldkampioenschap voor komend seizoen afgerond. Rond het WK in Zwitserland wordt nog een eindsprint ingezet in de richting van de verkiezing.

Nederland is met Tilburg kandidaat voor de organisatie van het kampioenschap, waaraan waarschijnlijk behalve Nederland ook Oekraïne, Litouwen, Japan, Servië en Oostenrijk deelnemen. Op 8 mei wordt tijdens het congres van de internationale ijshockeyfederatie IIHF definitief besloten waar de verschillende kampioenschappen gehouden worden.

Daartoe heeft de ijshockeybond samen met de gemeente Tilburg een uitgebreid bidbook samengesteld. Deze is in het Engels gedrukt recentelijk opgeleverd. De stemmende leden ontvangen op hun hotelkamer in Bern een exemplaar van het bidbook. Het pakket bevat verder een sjaal met het mogelijke logo van het WK en een usb-stick, waarop een promotiefilm staat en een digitale versie van het bidbook in het Engels en Russisch staat.

Nederland denkt er in de aanloop naar de verkiezing goed voor te staan. Zo zijn er aanbevelingsbrieven van de ijshockeybonden in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Ook het organisatiecomité van het wereldkampioenschap voor junioren U20 in het voetbal uit 2005 heeft een uitgebreide aanbeveling geschreven voor Tilburg als stad voor grote sporttoernooien.

De samenstelling van de divisie waar Nederland in uitkomt, staat nog niet helemaal vast. Uit kostenoverweging hebben de Britten een formeel verzoek ingediend om bij Nederland te worden geplaatst. Zij zouden dan stuivertje wisselen met Japan. Oekraïne en Litouwen lijken de komst naar Nederland te ondersteunen. Servië heeft geen bezwaar, maar wil in de strijd tegen degradatie liever geen thuisvoordeel voor Oranje. Ook Oostenrijk staat positief ten opzichte van de Nederlandse kandidatuur.