23 september 200700:00

Door Joep Meijsen

Ex-DEL-er op proef bij GIJS

Patrzek speelde afgelopen seizoen voor een van de kleinere clubs in zijn geboortestad Berlijn, Freier Akademischer Sportverein Siegmundshof. Deze komt uit op het vierde niveau in Duitsland, de Regionalliga. Patrzek kwam daar in 41 wedtrijden tot veertien goals en 23 assists, wat hem op de tweede plaats van de topscorerslijst van zijn ploeg bracht. Fass eindigde als zevende in de liga van negen teams.

De aanvaller brengt een lange geschiedenis met zich mee, waarin hij al op jonge leeftijd debuteerde bij Eisbaren Berlin op het hoogste niveau in Duitsland. Daarmee verdiende hij in 2001 selectie voor Jong Duitsland met wie hij een wereldkampioenschap afwerkte. In de seizoenen 2001/02 en en 2002/03 speelde hij in totaal 74 wedstrijden in de DEL voor Berlijn en Schwenningen. Dit leverde hem Ă©Ă©n goal en twee assists op.

Daarna speelde hij twee seizoenen op het tweede niveau in Duitsland, bij Bietigheim-Bissingen en Duisburg, alvorens via de Oberliga af te zakken naar de Regionalliga. Groningen biedt hem nu de kans op zich in een try-out te bewijzen voor de Eredivisie in Nederland. Qua doelpuntenproductie had hij zijn hoogtepunt in 1999-2000 toen hij voor het tweede team van Berlijn in de Oberliga tot negentien goals en negen assists in 58 wedstrijden kwam.

De nieuwe aanwinst van Nijmegen kwam vorig jaar uit voor de Estevan Bruins in de SJHL, de oude club van Matt Korthuis. De 21-jarige David Holinaty werd vorig jaar uitgeroepen tot beste verdediger van zijn team. In 59 wedstrijden kwam hij tot vijf goals en 35 assists, alsmede 145 strafminuten. De twee seizoenen daarvoor kwam hij uit voor FlinFlon Bombers uit dezelfde jeugdliga.