Trappers monych close2 0809

8 januari 200900:00

Door Joep Meijsen

Extra straf voor Lance Monych

De Tuchtcommissie van de Nederlandse ijshockeybond heeft Tilburg Trappers-aanvaller Lance Monych een schorsing van twee wedstrijden opgelegd. Aanleiding is de check van de Canadees eind november die Jan Jaap Natte van Den Haag een dubbele kaakbreuk bezorgde.

De schorsing komt bovenop de automatische schorsing van twee wedstrijden die Monych afgelopen zondag opliep door zijn matchpenalty in de wedstrijd tegen Nijmegen. De eerste wedstrijd van die schorsing heeft hij dinsdag al uitgezeten tegen Groningen. Met nog vier andere duels voor de bekerfinale komt zijn deelname aan die wedstrijd niet in gevaar door de uitspraak van de commissie.

Volgens de Tuchtcommissie was sprake van een Checking to the Head met verwonding. De commissie gebruikte onder meer getuigenverklaringen en videobeelden om de zaak te beoordelen. De commissie zegt te volstaan met een schorsing van twee wedstrijden omdat Monych niet de opzet zou hebben gehad Natte zwaar te verwonden.

Tilburg Trappers is verbolgen over de uitspraak. Bestuurslid Technische Zaken Cees Oerlemans: ‘We zijn verbijsterd. Ga zo'n jongen die in de American Hockey League heeft gespeeld maar eens uitleggen dat je hiervoor geschorst kunt worden. Bovendien kan de uitspraak van de Tuchtcommissie helemaal niet. Volgens de reglementen mogen zij een straf van de scheidsrechter niet verhogen. Op het ijs is de check afgedaan met een game-misconduct.'

Trappers kan niet naar de beroepscommissie van de Nijb stappen. Oerlemans: ‘Daarvoor is de straf te laag. We kunnen alleen om herziening van het vonnis vragen en daartoe hebben we ook direct een verzoek ingediend. Dit heeft echter geen opschortende werking, dus tenzij de herziening snel plaatsvindt, heeft het geen zin meer. Dat Lance gewoon de bekerfinale kan spelen, is een geluk bij een ongeluk.'

Den Haag eiste tijdens de zitting ook een schadevergoeding. Slachtoffer Natte miste door de dubbele kaakbreuk niet alleen alle wedstrijden van Den Haag sinds 28 november, maar werd ook ernstig gehinderd in zijn zelfstandig ondernemerschap. Deze eis werd echter van tafel geveegd. Jan Jaap Natte werkt op dit moment voorzichtig aan zijn comeback.

Gisteren in Nijmegen draaide hij mee in de warming-up. Komende vrijdag worden de pinnen uit zijn kaak verwijderd en als het meezit kan hij eind volgende week weer denken over competitief ijshockey. Tot nu toe miste hij 15 wedstrijden, waaronder de halve finales van de beker. De komende dagen komen er daar nog minimaal drie bij.