18 december 200800:00

Door [email protected]

Facts & Figures: week 11

IJshockey.com presenteert een wekelijkse rubriek voor de liefhebbers van statistieken. Elke week bekijken we een aantal interessante cijfers uit de Nederlandse eredivisie. Deze week hernieuwde aandacht voor de ‘special teams'.

Vijf weken geleden zagen we dat Tilburg Trappers de beste Powerplay had, en Nijmegen de beste penaltykilling. Destijds hadden de teams tussen de 8 en 10 wedstrijden erop zitten. Inmiddels staat de teller op 19 of 20, een mooi moment om te kijken of er voor- danwel achteruitgang zit in de prestaties van de verschillende teams in de "special situations".

16,0%

Als we nu de statistieken van vijf weken geleden erbij pakken zien we een aantal interessante stijgingen en dalingen:

+0.6

Heerenveen heeft haar huiswerk goed gedaan! Van een belabberde 12,7% na 9 wedstrijden zijn zij opgeklommen naar een heel respectabele 20,3% over 20 wedstrijden. Ook de andere teams die na 6 weken competitie nog niet direct voordeel haalden uit hun powerplay (Groningen, Eindhoven en Utrecht) hebben een stap vooruit gemaakt. Tilburg had de kleinste stijging, maar 30,1% was al een zeer indrukwekkende statistiek, en 30,7% is dat zo mogelijk nog meer. De tip voor de overige 8 teams: blijf tegen Tilburg uit de strafbank. 41 blauw-gele powerplaygoals in 20 wedstrijden spreken wat dat betreft boekdelen.

-9.2

Amsterdam had in week 6 nog de op één na effectiefste powerplay, met 25,8% en 15 powerplaygoals in 10 wedstrijden. In de volgende 10 wedstrijden wisten de Amstel Tijgers nog maar vier keer het net te vinden in overtalsituaties, terwijl men zelfs méér powerplaymogelijkheden had. Hierdoor zakt Amsterdam een opzienbarende 9,2% omlaag naar een betreurenswaardige 16,6%.

Opvallend is verder dat, naast de nummer 4 van de bekercompetitie, ook de nummers 2, 3 en 5 een flinke dip maakten voor wat betreft de powerplay. Blijkbaar liggen de teams nu (halverwege het seizoen) dichter bij elkaar dan op het kwartpunt van het seizoen.

It's a 60 minute game

Na een kwart van het seizoen had Heerenveen veruit de meeste tijd gemiddeld per wedstrijd doorgebracht, terwijl Den Haag juist het minst vaak het voordeel genoot met een man meer op het ijs te staan. Hoe zit dat, nu we op de helft zijn?

- 2:22

De Devils uit de Keizerstad zijn er het meest op vooruitgegaan qua tijd met een man meer. We zagen echter hierboven al dat hun PP-effectiviteit is gedaald. Voor Nijmegen-fans is het dus jammer om te moeten constateren dat er met de extra kansen op de powerplay relatief minder is gedaan.

De Flyers gingen er juist het meest op achteruit, maar gezien de enorme hoeveelheid powerplay die zij in het eerste kwart hadden opgebouwd, is dat niet direct een verrassing. De 11:23 minuten powerplay die zij nu gemiddeld per wedstrijd ‘ontvangen' is nog steeds de op Nijmegen na grootste hoeveelheid. En, zoals we hierboven hebben gezien: ze doen er ook veel meer mee. Ter illustratie: in de eerste 10 wedstrijden scoorde Heerenveen 10 powerplaygoals. In de laatste 10 wedstrijden waren dat er 19, bijna het dubbele!

Killing in the name of...

Qua penaltykilling-effectiviteit blijft Nijmegen op eenzame hoogte staan, al is de dominantie niet meer zo groot als in het eerste kwart:

+ 0.5

Het is opvallend dat juist Groningen en Utrecht, de teams die momenteel nog de minste punten pakken, de grootste vooruitgang hebben geboekt voor wat betreft de penaltykill. Een mogelijke verklaring hiervoor kan zijn dat de tegenstander niet meer zoveel extra kracht zet achter de powerplay tegen deze teams, omdat de wedstrijd meestal toch wel gewonnen wordt, wat de noodzaak van scoren op de powerplay wat vermindert.

Utrecht presteert wellicht beter, maar zag in de laatste 10 wedstrijden wel 23 tegendoelpunten op het scorebord verschijnen tijdens penaltykill. In de eerste 9 wedstrijden waren dat er nog 18. Groningen daarentegen heeft ook effectief de poorten smaller zien worden. In de eerste negen wedstrijden scoorde de tegenstander 17 keer op de powerplay. In de laatste 10 wedstrijden waren dat er nog maar 15.

Heerenveen's recente opmars is deels ook te danken aan een verbeterde PK, terwijl Den Haag, dat nog steeds veel tijd op de strafbank doorbrengt, in elk geval haar zelfveroorzaakte nadeel iets inperkt.