23 september 200700:00

Door Joep Meijsen

Finse goalie voor Den Haag

De Fin Sami Heinonen is de nieuwe doelman van Hijs Den Haag. De Fin speelde twee seizoenen op het hoogste niveau in eigen land en kwam de afgelopen jaren uit voor een reeks clubs op het tweede niveau in Finland.

Daarmee bezet Den Haag de sleutelpositie in het team met een zeer ervaren speler. De 31-jarige doelman speelde tussen 02/03 en 03/04 in totaal 38 wedstrijden voor Espoo Blues in de hoogste Finse liga, waarin hij een save-percentage van boven de .900 noteerde. Heinonen gaat een goalie-duo vormen met Ruud van der Holst, die overkomt uit Groningen.

De Fin speelde vorig jaar voor twee clubs op het tweede niveau in Finland, Mestis. Voor Jaukat-KJT speelde hij 27 wedstrijden, terwijl hij bij TuTo Turku in tien wedstrijden actief was. Van dat seizoen zijn er nog geen goalie-statistieken beschikbaar. In het begin van deze eeuw werd Heinonen nog in het tweede all star team van de Mestis gekozen.

Den Haag wordt het eerste buitenlandse avontuur voor de Fin. Hijs is enorm blij met de nieuwe aanwinst, die komende woensdag in Nederland arriveert. Volgende week zondag speelt Den Haag de eerste oefenwedstrijd van het nieuwe seizoen. De ploeg is in hoog tempo bezig de selectie op peil te krijgen nadat op het nippertje voortbestaan in de eredivisie kon worden vastgesteld.

Dankzij nieuwe geldschieters kon de afgelopen dagen fors worden geĂŻnvesteerd in de selectie, waarbij onder meer Bohuslav Subr van Amsterdamm de ervaren ECHL-verdediger Doug MacIver en oud-Flyer Anton Butochnov werden aangetrokken. De club heeft nog plannen om twee aanvallers aan te trekken.