31 januari 200500:00

Door [email protected]

'First Lady' in Tulsa

Was het een eenvoudige PR-stunt of een belangrijke stap voor vrouwenijshockey? Angela Ruggiero werd afgelopen vrijdag als verdediger bij de Tulsa Oilers de eerste vrouwelijke veldspeler in een officiele Noord-Amerikaanse profwedstrijd.

De 25-jarige Ruggiero is een basisspeler in het Amerikaanse vrouwenijshockeyteam. Met dat team nam ze in 1998 en 2002 deel aan de Olympische spelen, waar respectievelijk goud en zilver werd wonnen. Op jonge leeftijd blonk ze al uit in verschillende sporten, waaronder voetbal en speerwerpen.


Ruggiero (midden) houdt een Killer Bee speler af

En vrijdag stond ze als eerste vrouwelijke niet-goalie op het ijs voor de Tulsa Oilers in de Central Hockey League. Maar omdat Ruggiero geen reguliere speler voor de Tulsa Oilers is, had het team wel speciale toestemming nodig om haar op te mogen stellen. De liga gaf groen licht, maar bepaalde dat ze alleen in de eerste periode mee mocht spelen.

In die eerste periode kreeg de Amerikaanse 6 minuten en 33 seconden ijstijd. Op haar derde shift werd ze hard gecheckt, maar ze plakte direct daarna een Rio Grande Valley Killer Bees speler tegen de boarding.

"Ik zou de hele wedstrijd wel willen spelen", zei Ruggiero in de eerste pauze tegen de pers. "En dan morgen weer terugkomen voor meer."

En tot haar verbazing mocht ze later inderdaad nog verder spelen. Voor het begin van de tweede periode stemden de beide coaches en de CHL-leiding ermee in dat ze ook in de derde periode mocht worden opgesteld. De Oilers stonden op dat moment al 4-0 voor.

In haar laatste shift van de wedstrijd stuurde ze forward Jason Bermingham met een scherpe pass weg, die vervolgens de 7-2 eindstand op het bord kon zetten.

"Er werd veel gecheckt, maar het was allemaal binnen de regels", zei Ruggiero na de wedstrijd. "En dat is ijshockey; het is een fysiek spelletje."

Overigens schreef Ruggiero ook nog op een andere manier geschiedenis. Haar broer Bill stond op doel bij de Oilers en daarmee werden zij de eerste broer en zus die samen in een Noord-Amerikaanse profwedstrijd speelden.

Ruggiero tekende een contract voor Ă©Ă©n wedstrijd en zal waarschijnlijk niet meer in actie komen voor Tulsa dit seizoen.