27 november 200700:00

Flyers bereiken bekerfinale

Heerenveen Flyers heeft zich ten koste van Hijs Den Haag geplaatst voor de bekerfinale. In een ijskoud maar levendig Silverdome schoot Matthew McCarthy zijn ploeg in overtime naar Eindhoven.

Den Haag begon overtuigend aan de wedstrijd. Al in de eerste minuut was Jan-Jaap Natte dichtbij de openingstreffer maar Natte zag zijn schot eindigen tegen de onderkant van de lat. In eerste instantie leek scheidsrechter van Baast de inzet te promoveren tot een treffer maar uiteindelijk werd er geen goal toegekend.

Twee minuten later was het alsnog raak voor Den Haag én voor Jan-Jaap Natte. Paul Vincent pikte de puck op in de neutrale zone en schaatste eenvoudig naar het doel van Tim Kelleher. Met een bekeken pass zette Vincent zijn ploeggenoot Natte in scoringspositie: 1-0. Den Haag bleef na de treffer de bovenliggende partij maar de Haagse machine begon te haperen na twee straffen voor in de zesde minuut. Heerenveen wist niet te scoren tijdens de powerplay maar de schwung was wel uit het Haagse spel.

Pas in de eerste minuut van de tweede periode viel de Friese gelijkmaker. Andrei Levitin reageerde attent op een rebound van Sami Heinonen. Ondanks het steeds minder wordende Haagse spel, kwam de ‘thuisploeg' toch op 2-1 in de 28e minuut. Wederom was het Jan-Jaap Natte die trefzeker was voor Hijs. De Haagse captain mocht een penalty shot nemen nadat hij zelf was gevloerd op weg naar Tim Kelleher. Natte had geen enkel probleem met dit buitenkansje en schoot de puck overtuigend in de rechterbovenhoek.

De voorsprong gaf Den Haag echter geen vertrouwen voor het restant van de periode. Na 32 minuten ging het helemaal mis bij de Hagenezen. Michael Nason zag zijn eerste inzet nog gekeerd worden door Sami Heinonen maar daarna behield Nason het overzicht en bediende op maat de geheel vrijstaande Marco Postma. De woede van Heinonen over het spel van zijn verdediging had geen effect want anderhalve minuut later lag de 2-3 achter de sterke Finse goalie. Michael McCarthy mocht vrij aanleggen vlak voor de neus van Heinonen. Direct na de goal stormde Heinonen zijn doel uit om een time-out te vragen bij coach Alan Jacob. Na deze korte onderbreking wist Heerenven in ieder geval niet meer te scoren.

Net als afgelopen vrijdag tijdens de eerste wedstrijd, liet de Haagse powerplay het weer afweten. Aan het begin van de derde periode wist Den Haag tijdens een onafgebroken powerplay van zes minuten niet te scoren. De ervaren Zweedse verdediger Hendrik Soderqvist illustreerde de onmacht aan de kant van Hijs. Soderqvist liet stelselmatig op de blauwe lijn de puck het aanvalsvak uitglippen tot afgrijzen van de Haagse fans.

Uiteindelijk kwam wel op gelijke hoogte. Na wederom een onsuccesvolle vijf tegen drie situatie, scoorde uitgerekend direct na deze powerplay de gelijkmaker. Het schot van Josh Mizerek leek nog te worden aangeraakt onderweg maar de treffer kwam uiteindelijk op naam van de Amerikaan. De treffer leek een impuls te geven want een minuut later mocht Jan-Jaap Natte vrij aanleggen voor Tim Kelleher. Ditmaal verdween de inzet van Natte echter niet in het net.

In de overtime besliste de gebroeders McCarthy de wedstrijd. Een uitbraak van Michael McCarthy werd in eerste instantie nog gekeerd door Heinonen maar broer Matthew was er als de kippen bij om de puck alsnog over de lijn te prikken. Heerenveen mag het nu op woensdag 16 januari opnemen in de bekerfinale tegen Tilburg Trappers. Gezien het recente verleden tussen beide teams, zal de finale ongetwijfeld de nodige sensatie opleveren.

Voor Den Haag rest niet dan het richten op de landstitel. Een groot pluspunt voor Den Haag is in ieder geval de groeiende aanhang. In het stadion van buurman Zoetermeer Panters waren bijna duizend toeschouwers aanwezig die behoorlijk meeleefden op de tribunes. Toch waren het de meegereisde Friezen die de handen in de lucht staken. De overwinning en de plaatsing voor de bekerfinale zullen ongetwijfeld de lange rit van bijna 200 kilometer een stuk aangenamer hebben gemaakt.