Flyers vs Hijs 2018 afgekeurd doelpunt

18 maart 201822:08

Door Joep Meijsen

Flyers brengt serie weer in evenwicht

De finaleserie in de Beneliga staat weer gelijk. In een oerspannend duel boekte Heerenveen thuis een 3-1 overwinning op Den Haag om de serie op 1-1 te zetten. Brent Janssen had twee goals voor de Friezen.

Ook het tweede duel tussen deze twee sterkste ploegen in de Beneliga was zondag een thriller waarvan de ontknoping bijna tot het einde onzeker was. Een wedstrijd met mooie acties en prima goals, maar ook een duel dat gaandeweg het verloop fysieker en waarbij de spanningen tussen de twee ploegen steeds verder opliepen. Tot na het fluitsignaal.

Een wedstrijd, zoals zo vaak in de belangrijkste duels van het seizoen, met controverses. Hijs en Flyers blijken enorm aan elkaar gewaagd, waardoor ieder moment beslissend kan zijn. Nog lang na deze wedstrijd zal worden nagepraat over een moment in de slotfase met een scrimmage voor het doel van Sjoerd Idzenga, bij een stand van 2-1 in het voordeel van Flyers. Heel Den Haag bezwoor dat de puck over de lijn was voor een geldig doelpunt. Maar de scheidsrechters waren, ook na overleg, gedecideerd en keurden de goal af.

Aangezien videoreviews niet gebruikt mogen worden in de Beneliga, bleef de stand in het voordeel van Flyers, die vervolgens met een treffer in het lege net van Janssen het duel definitief in hun voordeel beslisten. Daardoor gaat de serie komende dinsdagavond verder in Den Haag met beide ploegen op één overwinning in de best-of-five.

Flyers vs Hijs 2018 afgekeurde goal 2

Het vormde de ontknoping van een boeiend duel, waarbij beide teams hun sterkere fases hadden. De allereerste kans van de ontmoeting was voor Alan van Bentem, maar hij werd gestopt door Sjoerd Idzenga. Daarna nam Flyers het heft in het duel in handen en werd na ruim vier minuten spelen beloond met een treffer. Heerenveen onderbrak de opbouw van Den Haag, Tony Demelinne verzond op tijd de pass richting Brent Janssen, die de puck met moeite onder controle kreeg, maar uiteindelijk de score opende in de wedstrijd.

Het was de enige treffer in een boeiende eerste periode. Janssen kreeg zelf nog een tweede goede kans, terwijl Marco Postma op de powerplay de pech had dat zijn schot de paal raakte. Aan de andere kant van het ijs kreeg ook Den Haag nog mogelijkheden, maar de ploeg van Chris Eimers moest tot het begin van de tweede periode wachten op de gelijkmaker.

Een straf tegen Tony Demelinne in de slotfase van de openingsperiode zorgde ervoor dat Den Haag de wedstrijd kon hervatten met een man meer op het ijs en direct het initiatief kon nemen. Hoewel de straf inmiddels was weggetikt, hield Den Haag de puck in het aanvalsvak. Uiteindelijk kwam de schijf op de blauwe lijn terecht bij Jurryt Smid die met een snoeihard, gemikt schot Sjoerd Idzenga de baas was.

Flyers vs Hijs 2018 janssen juicht

De wedstrijd was weer in evenwicht en dat was gezien het spel tot dat moment waarschijnlijk ook terecht. Ook in het restant van de ontmoeting lieten beide teams zien erg aan elkaar gewaagd te zijn. Die spanning zorgde er ook voor dat de irritaties op het ijs zelf opliepen. Zo was er in de eerste periode al een knokpartijtje met Lars den Edel en Stace van Bentem en waren het in de tweede periode Mark Hoekstra en Donny van Musscher die het met elkaar aan de stok kregen. Het past helemaal bij een play-off-serie die op het scherpst van de snede wordt gespeeld.

Het beslissende moment in het duel gebeurde met nog 5,5 minuut te spelen. Het was een fase in de wedstrijd waarin Flyers de druk op het doel van Fabian Schotel opvoerde. Het was uiteindelijk Mark Hoekstra die de puck tot bij Lars den Edel bracht. De forward uit Leeuwarden schoot vanuit de draai raak.

Hoewel Den Haag dus dacht gelijk te hebben gemaakt, bleek de treffer van Den Edel de winnende in het duel. De empty netter van Brent Janssen vormde daarna de slagroom op de taart voor Heerenveen. Na het laatste fluitsignaal werden nog game misconducts uitgedeeld aan Aldo van Aalderen van Heerenveen en Bas Britstra en Jasper Kick van Den Haag. Ook coach Chris Eimers van Hijs ontving een game.

Veel tijd om de herstellen van deze thriller hebben de beide teams niet. Dinsdagavond staat alweer het volgende hoofdstuk op het programma. Daarna hebben de ploegen even ademruimte. Zaterdag volgt nu zeker nog een vierde duel in Heerenveen, terwijl op zondag het eventueel beslissende vijfde duel weer in De Uithof wordt gespeeld.

Foto: Screenshot Youtube