2 november 200700:00

Door [email protected]

Flyers en HYS winnen ruim

Heerenveen Flyers en HYS Den Haag hadden weinig moeite met de twee hekkensluiters van de competitie. Groningen en Nijmegen verloren beiden met 6-0 van hun tegenstander. Michael McCarthy tekende voor een hattrick tegen de Grizzlies.

Groningen - Heerenveen
Grizzlies Groningen zinde op revanche na de 7-2 in Thialf afgelopen woensdag, maar kon ook in Kardinge geen vuist maken. Tim Kelleher kon zijn eerste shutout in de Nederlandse competitie noteren.

Alexander Ivanov en Michael McCarthy zetten al vroeg de toon. Eerst scoorde Ivanov na fraai voorbereidend spel van Andrei Levitin en Oleksander Panchenko. Kort daarna maakte Michael McCarthy er na een solo 0-2 van. Op dat moment waren nog geen zes minuten gespeeld in de wedstrijd. Marco Postma had voor de openingstreffer al verzuimd om een penaltyshot te verzilveren.

In de tweede periode lijken de sluisdeuren definitief open te gaan. Michael Nason, Mike McCarthy - zijn tweede - en Oleksandr Panchenko drijven score op naar 0-5. In de 38e minuut kan Michael McCarthy zijn derde treffer van de avond binnenschieten voor de 0-6.

In de derde periode schakelen de bezoekers een stapje terug. Groningen krijgt in de slotminuten nog een dubbele powerplay, maar weet ook daar geen doelpunt uit te scoren.

De Flyers klimmen door de zege naar de derde plek in de bekercompetitie, maar hebben een wedstrijd meer gespeeld dan achtervolgers Amsterdam en Geleen. Heerenveen treft zaterdag in eigen huis competitieleider Tilburg.

Den Haag - Nijmegen
Den Haag trad voor het eerst aan met Anton Butochnov en Josh Mizerek in de opstelling. Butochnov assisteerde op twee treffers van Milan Kolar, terwijl Dou MacIver ook twee keer tot scoren kwam.

De 600 toeschouwer in de Uithof zagen Den Haag in de eerste periode een ruime voorsprong opbouwen. MacIver, Jan-Jaap Natte, Andri Salomonson en nogmaals MacIver maakten er al binnen 16 minuten 4-0 van voor de thuisploeg. Nijmegen ging in de openingsfase bijzonder slecht om met speciale situaties. Drie tegentreffers vielen op de eerste drie powerplays die de Devils moesten afweren. Op de eerste powerplay die Nijmegen zelf kreeg scoorde Natte shorthanded.

De rest van de wedstrijd werd vooral getekend door een flinke hoeveelheid straffen. Milan Kolar tekende in zowel de tweede als derde periode voor de enige treffers. Een opeenstapeling van Roughing, Checking from Behind, Slashing en Charging calls leidde in de twee laatste periodes tot maar liefst 114 strafminuten. Nick Verbruggen, Milan Kolar, Marcel Bruinsma en Alan van Bentem mochten vroegtijdig het ijs verlaten. Verbruggen, Kolar en Van Bentem kregen een game voor Roughing, terwijl Bruinsma een Abuse of Officials aan zijn broek kreeg.

Door de 6-0 winst behoudt Den Haag zijn tweede plek in de competitie. De Hagezen mogen zaterdag op bezoek bij Eaters Geleen.