24 januari 200800:00

Door Joep Meijsen

Flyers haalt Estse defence

Heerenveen Flyers heeft een vervanger voor de onverwachts vertrokken Lawne Snyder gecontracteerd. Het gaat om de 26-jarige international voor Estland Kaupo Kaljuste. Deze speelde tot voor kort in de Britse liga.

Kaljuste was bij de Chelmsford Chieftains bezig aan zijn eerste seizoen buiten zijn eigen land. In Estland geldt de speler al enkele jaren als één van de betere verdedigers. Hij is ook al enkele jaren een vaste waarde in de nationale ploeg van dat land, dat op hetzelfde niveau speelt als Oranje.

Chieftains zette hem kort geleden op de keien na een reeks mindere wedstrijden. ‘Kaupo was een modelprof voor ons en een goede jongen voor het team. Door de matige prestaties van onze defensie in recente wedstrijden en de komst van Mark Stewart hebben we geen aanvallende verdediger meer nodig. Kaupo is nog een jonge verdediger, die nu internationale ervaring heeft. Ik weet zeker dat hij snel genoeg een andere club in Europa kan vinden', zei de coach van Chelmsford rond het vertrek van de verdediger.

Kaljuste had een gemiddelde van meer dan een punt per wedstrijd in de 29 wedstrijden die hij voor de Chieftains speelde, inclusief elf doelpunten. In 2004 was hij de topscorende verdediger tijdens het wereldkampioenschap. Een jaar later speelde hij met zijn team in eigen land tegen Nederland. Hij haalde enkele jaren geleden ook het allstar-team in zijn eigen land.

Heerenveen was sinds vorige week op zoek naar een nieuwe verdediger. De ploeg kreeg op de dag van de bekerfinale te maken met het onverwachte vertrek van Lawne Snyder, die het niet naar zijn zin zou hebben gehad in Heerenveen. Flyers had haast met het vinden van een vervanger, want 31 januari is de laatste dag waarop de Internationale IJshockeyfederatie IIHF transfers in behandeling neemt.