1 maart 200800:00

Flyers klapt langs Hijs

Heerenveen Flyers versloeg Den Haag met 8-2 in het eigen Thialf en nam daarmee weer de leiding in de halve finale van de play-offs. De wedstrijd werd in de slotfase ontsierd door vechtpartijen op en rondom het ijs.

De derde wedstrijd in de serie was een stuk minder attractief dan de voorgaande wedstrijd in Den Haag. De gasten lieten slechts bij vlagen hun kwaliteit zien en toonden in het verloop van de wedstrijd te weinig passie. Heerenveen begon erg stroef aan de wedstrijd en Den Haag wist daardoor wel het initiatief te nemen. De winnende coach Alex Andjelic had een verklaring voor de matige start van zijn ploeg: ‘We hebben zeven dagen lang geen wedstrijd gespeeld en we hebben ook nauwelijks kunnen trainen omdat een jeugdploeg de ijstijd niet wou opgeven. Helaas blijft dat nog steeds de realiteit in Nederland. Je zag dat we pas in de tweede periode eindelijk deden wat we moesten doen.'

Hijs-aanvaller Matt Korthuis stond na 22 seconden al alleen voor goalie Tim Kelleher maar wist Kelleher niet te passeren. In de achtste minuut opende diezelfde Korthuis alsnog de score. De Nederlands-Canadees ontfutselde John Gordon de puck in het neutrale vak en kon daarna op Kelleher afschaatsen. Korthuis passeerde Kelleher dit keer door de puck in de rechterbovenhoek te plaatsen. Overigens lag de wedstrijd na twee minuten een tijd stil vanwege een hevig bloedende Oleksandr Panchenko die een flinke snee opliep op zijn neus.

Den Haag kon de goede start niet voortzetten en Heerenveen greep in de laatste tien minuten van de eerste periode een 2-1 voorsprong. Den Haag kende weer te zwakker fases in de wedstrijd en de verdediging blijft een kwetsbaar geheel. Wat dat betreft zou een terugkeer van Lou DiMasi geen overbodige luxe zijn. DiMasi is echter nog steeds uitgeschakeld wegens een hersenschudding. Vooral verdedigers Steve Howard en Henrik Soderqvist halen bij lange na niet het niveau wat vereist wordt. Twee frommelgoals van de gebroeders McCarthy zorgden voor een ommekeer in de wedstrijd. Matthew McCarthy trok de stand gelijk in de veertiende minuut en in de slotminuut van de periode tikte broer Michael een rebound over de doellijn.

Michael McCarthy schiet Heerenveen op een 2-1 voorsprong.

Aan het begin van de tweede periode kwamen de bezoekers toch op gelijke hoogte. Vlak na een matige Haagse powerplay viel de tweede treffer alsnog voor Hijs. Kelleher gaf een rebound weg op een inzet van Jan-Jaap Natte en Paul Vincent reageerde alert: 2-2. Den Haag speelde ondanks de treffer erg slordig en vele riskante Haagse passes zorgden voor gevaarlijke breakaways die gelukkig voor Hijs niet resulteerden in tegentreffers.

De verdiende derde Friese treffer viel halverwege de tweede periode. Erik Landman werkte met één knappe beweging een rebound langs Sami Heinonen. Nog geen minuut later lag ook de 4-2 al in het net. John Gordon vond met een prachtige lange pass vanuit het eigen vak Alexander Ivanov. De Rus pikte de puck op bij de Haagse blauwe lijn en speelde daarna kinderlijk eenvoudig de puck langs Heinonen. Ondanks de marge van slechts twee goals voelde de treffer van Ivanov aan als een ‘Vorentscheidung'.

John Gordon feliciteert Michael McCarthy met zijn tweede doelpunt.

Dat bleek ook het geval in de derde periode. Heerenveen liep eenvoudig uit naar een 8-2 zege en de inspiratie was ver te zoeken bij Hijs. In de tweede wedstrijd was juist de energie en motivatie van Hijs een belangrijk onderdeel van de zege. Twee vreemde goals van Ivanov en Michael Nason zorgden in de 47e minuut voor een vroegtijdig einde van de wedstrijd voor goalie Sami Heinonen. Beide goals leken houdbaar en zagen eruit als onschuldige doelpogingen. De Finse goalie van Hijs schaatste na het doelpunt van Nason uit eigen beweging naar de spelersbank en Ruud van der Holst nam zijn plek in op het ijs. Van der Holst moest in de slotfase twee treffers incasseren na twee mooi uitgespeelde aanvallen van Heerenveen. Michael Nason en Mike McCarthy scoorden allebei hun tweede treffer.

Daarmee leek de wedstrijd af te gaan op een rustig einde maar in de laatste minuut vloog alsnog de vlam in de pan. Na een slashing van John Hecimovic op Jacco Landman kwam Alexander Ivanov verhaal halen bij Hecimovic. In de eerste ontmoeting blesseerde Hecimovic Ivanov nog waardoor de Rus de tweede wedstrijd moest missen. Dat voorval was Ivanov blijkbaar niet vergeten en ging Hecimovic te lijf. Die actie lokte weer een reactie uit bij Alan van Bentem die een paar flinke klappen verkocht aan Ivanov. Dat was helaas slechts de voorbode voor nog meer ellende.

John Hecimovic staat na afloop te wachten bij de Haagse kleedkamer.

In de onafgeschermde strafbank kreeg Hecimovic het aan de stok met een toeschouwer en de Canadees mocht alsnog inrukken met een match penalty voor interfering with spectators. Wegens veiligheidsvoorschriften van de brandweer is er nauwelijks een afscheiding tussen het publiek en spelers in de strafbank. Na het voorval met Hecimovic ontstonden er onderlinge schermutselingen tussen Haagse en Friese fans. Een klein aantal Haagse fans spoedden zich richting strafbank na het incident met Hecimovic en veroorzaakten daar een opstoot. Met de aanwezigheid van de camera's van Studio Sport zijn deze gebeurtenissen bepaald geen reclame voor de sport. Het feit dat bestuursleden van beide clubs snel ingrepen geeft aan dat de clubs weinig te verwijten valt, een verhaal dat we al langer kennen in de nationale voetbalwereld. Naast Hecimovic moest ook Ivanov inrukken met een match penalty en op de sheet viel te lezen dat er nog een onderzoek zal plaatsvinden naar Ivanov en Hecimovic. Wordt vervolgd dus.

Alex Andjelic is ondanks de ruime zege nog nergens zeker van: ‘Den Haag is een hele sterke ploeg en ook vandaag vond ik het geen makkelijke wedstrijd. Daarnaast moeten we afwachten of Marco Postma er morgen bij kan zijn . Maar aan de andere kant is bij Den Haag ook nog geen zekerheid over Matt Korthuis. Dat hoort ook bij de playoffs die altijd een slijtageslag zijn. De eventuele schorsingen voor Ivanov en Hecimovic kunnen ook nog een rol spelen.' Korthuis raakte in de derde periode geblesseerd raakte nadat hij een schot blokte terwijl Postma met zijn schouder ongelukkig met de boarding in aanraking kwam.

Zondagavond vervolgen beide ploegen de serie met de vierde wedstrijd in de Uithof. Kaarten voor de wedstrijd zijn nu online te bestellen via de ticketshop van IJshockey.com.