5 maart 200700:00

Door Joep Meijsen

Flyers pakken Geleen in

Heerenveen Flyers plaatste zich zondagavond als eerste voor de finale om het landskampioenschap. De Friezen klopten Geleen met 5-4, wat de ploeg een 3-0 'whitewash' in de best-of-five opleverde. Don Nichols scoorde in overtime het winnende doelpunt.

Heel erg goed was het niet in Glanerbrook, maar wel spannend. Eaters kwam tot twee keer toe op voorsprong, keek uiteindelijk amper een minuut voor het einde tegen een achterstand aan, maakte alsnog gelijk en ging vervolgens binnen luttele seconden in de overtime alsnog onderuit.

Beide ploegen lieten zeker niet hun beste ijshockey van het seizoen zien. Daarvoor werden er te veel fouten gemaakt. Wel waren er veel spannende momenten voor de doelen en bovendien maakte het scoreverloop veel goed. De uiteindelijke nederlaag kwam in Geleen aan als een mokerslag. Net als in de eerste wedstrijd vorige week, leek de ontmoeting zich namelijk lange tijd goed te ontwikkelen voor Geleen.

De wedstrijd werd in dertig seconden in de opening van de derde periode op zijn kop gezet. Achter elkaar scoorde eerst Kevin Bruijsten de 2-2, vervolgens was het Markus Ojala die de Friezen voor het eerst in de wedstrijd op voorsprong bracht. Eaters kwam nog wel terug via John Holmes, die een prachtige pass van Brad Smulders eenvoudig kon binnentikken, maar Don Nichols zorgde er met een prima schot in de bovenhoek voor dat Heerenveen de laatste vier minuten van de wedstrijd met een voorsprong inging.

Casper%20Swart%20treurt.jpg

Een desperate aanval in de slotminuut bracht alsnog de gelijkmaker. Met de eigen doelman van het ijs en de extra aanvaller paraat was het Erik Landman die van dichtbij de puck achter Kelly Shields prikte tot grote vreugde van het publiek en de spelers. Deze vreugde duurde slechts kort. Zo'n beetje vanaf de openings-face-off in de verlenging schoot Don Nicols van grote afstand de puck hard binnen. Via de binnenkant van de handschoen van Casper Swart viel de puck in het net, waarna de spelers van Heerenveen aan hun feestje konden beginnen.

Swart kreeg de start vanwege een enkelblessure voor Frank Novello. 'Hij kon niet afzetten met zijn enkel en voor een doelman als Novello is dat noodzakelijk', zei coach Hyrsky na afloop. De Canadees was vanzelfsprekend teleurgesteld over de vroege uitschakeling. 'Een aantal spelers heeft tijdens de play-offs niet gebracht wat ze kunnen', verklaarde hij de nederlaag in drie wedstrijden.

De vreugde aan Friese kant was na afloop groot. Het was geen makkelijk jaar voor het Heerenveense ijshockey. Eerst in de zomer de twijfel over het voortbestaan van het team, vervolgens de gebrekkige voorbereiding, de matige prestaties in Challenge Cup en in december het vertrek van enkele spelers en coach Brian de Bruyn. Krediet gaat uit naar Alex Andjelic en Lester Arts voor het weer op de rails brengen van de selectie, met als bijzondere bekroning de plaats in de finale om het landskampioenschap. Vanuit tegenslag is er dit seizoen iets erg moois gegroeid in Heerenveen.

Jason_Visser_bloedt.jpg

Op zondagavond begonnen beide teams wat onwennig aan de wedstrijd, die na elf minuten werd opengebroken door een doelpunt van Jason Visser. Die moest in de derde periode het ijs verlaten omdat hij vol door een schot van een eigen speler in het gezicht werd geraakt. De Nederlandse-Canadees reageerde echter in de eerste periode nog alert toen een schot van Erik Landman terug het ijs op stuiterde.

Flyers kwam halverwege de tweede periode op voorsprong. Brian Ballman was tijdens een powerplay attent op een rebound na een schot van Jacco Landman. Een treffer van Jamie Visser, die van dichtbij de puck tussen de benen van Kelly Shields door schoof, bood Geleen echter bij het einde van de tweede periode nog een goed uitzicht op een vierde wedstrijd. Het mocht niet zo zijn voor Eaters, die hun succesvolle seizoen erg abrupt zien eindigen.

Flyers daarentegen kunnen nu rustig afwachten wie van het tweetal Tilburg en Amsterdam de tegenstander wordt in de finale. Die begint waarschijnlijk pas halverwege volgende week. Dat betekent veel tijd voor blessures en pijntjes om te helen, maar ook veel tijd zonder speelritme.