Flyers juich2 0708

20 januari 200800:00

Door Joep Meijsen

Flyers te sterk voor Tijgers

Heerenveen Flyers speelde de kater van de bekernederlaag van zich af met een 7-2 overwinning in Amsterdam. Daarmee stelden de Friezen tevens plaatsing voor de play-offs definitief veilig. Dit laatste wordt voor Amstel Tijgers steeds lastiger.

Flyers kan op de ranglijst definitief niet meer worden achterhaald door de nummer vijf op de ranglijst, de tegenstander van zaterdagavond. Aangezien de voorsprong op de nummer drie, Geleen, elf punten bedraagt met twee wedstrijden minder gespeeld, is ook thuisvoordeel in de play-offs waarschijnlijk weinig meer dan een formaliteit.

Voor Amsterdam is het een heel ander verhaal. Het team ziet het schip van de play-offs steeds verder van de kade wegvaren en slaagt er maar niet in een loopplank te vinden die lang genoeg is om alsnog aan boord te klimmen. Theoretisch is natuurlijk nog alles mogelijk, maar de ploeg staat al dertien punten achter. Weliswaar met nog acht wedstrijden te spelen, maar een klein wonder lijkt nodig om het doel alsnog te bewerkstelligen.

Het vertrek terug naar Canada vanwege droevige omstandigheden van doelman Knudsen helpt daar ook niet bij. De Canadees heeft zijn ploeg dit seizoen regelmatig competitief gehouden met ijzersterke reddingen. Dat mag van de jonge, op dit niveau debuterende Kisito Zonneveld natuurlijk niet worden verwacht. De Nederlandse doelman toont echter wel potentie en het valt te hopen dat hij de kans krijgt zich verder te ontwikkelen.

In de wedstrijd was het al snel duidelijk dat Amsterdam hard werkte, maar eigenlijk weinig kansen kreeg om te stunten. Heerenveen sprong beter met de kansen om en bouwde al in de eerste periode een marge op van drie doelpunten, waardoor Tijgers voortdurend tegen een achterstand moest vechten. Uiteindelijk werd het een verdiende, ruime zege voor de ploeg uit Friesland.

Matthew McCarthy scoorde twee keer in de eerste tien minuten namens Flyers. Kevin Bruijsten deed nog wel terug, maar dankzij Michael Nason en Oriel McHugh kon Heerenveen met een ruime voorsprong na de eerste periode de kleedkamer in. Deze werd in de rest van de wedstrijd stelselmatig uitgebouwd via Bekkering, Nason en Ivanov. De tweede Amsterdamse goal kwam op naam van Alexander Schaafsma, een van de spelers die de vele succesjaren van Amsterdam van dichtbij meemaakte.