19 mei 200700:00

Door Joep Meijsen

Flyers trekt aanvaller aan

Heerenveen Flyers heeft een vierde nieuwe buitenlandse speler aangetrokken. Het gaat om de 28-jarige Russische aanvaller Aleksander Ivanov. De Friese vice-kampioen maakte tevens bekend dat Andrei Levitin en Markus Ojala ook het komende seizoen in de kleuren van de Flyers spelen.

Het afgelopen seizoen speelde Ivanov voor HK Beostar in de hoogste Servische liga, waar Flyers afgelopen jaren meerdere spelers vandaan heeft gehaald. De site van de club vermeld voor Ivanov twaalf goals en zeven assists in tien wedstrijden. Hij is bovendien Ă©Ă©n van de slechts twee spelers bij de club met een positieve plus/minus. Beostar eindigde op de laatste plaats in de Servische liga.

De 28-jarige Rus maakt bij Flyers zijn eerste uitstapje naar West-Europa, maar de in Moskou geboren aanvaller heeft al veel internationale ervaring verzameld. Omdat zijn vader de consul was op de Russische ambassade in Praag, debuteerde hij in de competitie in Slowakije. Daarna maakte hij de overstap naar de Verenigde Staten, waar hij eerst voor de Chicago Steel in de USHL en later voor de Bismarck Bobcats in de andere juniorenliga in de VS, de NAHL,uitkwam.

De afgelopen seizoenen speelde hij onder meer in eigen land voor verschillende teams in lagere Russische divisies. Flyers overwoog de Rus vorig jaar al naar Friesland te halen, maar omdat zijn Servische club geen medewerking wilde verlenen viel het oog op Markus Ojala, met wie Ivanov nu een lijn moet gaan vormen tijdens het komende seizoen. Waar hij ook speelde, toonde de forward zich een doelpuntenmaker, met 255 goals en 162 assists in 421 wedstrijden op verschillende niveaus.

Markus Ojala speelde twintig wedstrijden voor Flyers en kwam tot drie goals en zes assists, Andrei Levitin in 33 wedstrijden tot twaalf goals en tien assists. Voor beide spelers voldoende om een contractverlenging af te dwingen. Eerder deze week maakte Flyers al de komst van de broers McCarthy en verdediger John Gordon bekend. Daarmee neemt de selectie van Heerenveen snel vorm aan.