14 juni 200600:00

Door Joep Meijsen

Flyers trekt Pliskauskas aan

Heerenveen Flyers heeft de 26-jarige Litouwse aanvaller Darius Pliskauskas aangetrokken. De forward is al jaren een vaste waarde in de nationale ploeg van Litouwen en kroonde zich tijdens het afgelopen wereldkampioenschap in Estland tot topscorer van het toernooi.

Pliskauskas is de tweede nieuwe aanwinst voor Heerenveen uit de Baltische staat. Eerder werd al doelman Arunas Aleinikovas aangetrokken. Beide spelers kwamen tijdens de afgelopen twee wereldkampioenschappen uit tegen Nederland.

Afgelopen voorjaar in Talinn kwam Pliskauskas in het 3-3 gelijkspel tegen Nederland niet tot scoren. In het totale toernooi pikte hij echter vier goals en acht assists mee, waarmee hij zich de succesvolste schutter in het kampioenschap toonde. Een jaar eerder tijdens het WK in Eindhoven had Pliskauskas tegen Nederland een goal en een assist.

De 26-jarige aanvaller is een snelle, handige aanvaller met een neusje voor doelpunten en veel werklust. Pliskauskas en Aleinikovas worden de eerste twee spelers uit Litouwen die uitkomen in de Eredivisie in Nederland. De 1,81 grote en 78 kilo zware center speelde de afgelopen drie seizoen in Letland. Met Metalurgs Liepaja kwam hij onder meer uit in de sterke Wit-Russische liga.

Heerenveen gaat het komende seizoen in met een sterk vernieuwde selectie. Het team nam afscheid van doelmannen Marcel Nijland en Rudie van der Holst. Daarnaast stopt Jacco Landman met ijshockeyen en kozen Petr Kratky en Tyler Palmiscno ervoor hun loopbaan in een andere competitie voort te zetten. Paul Kroon en Kristian Simo kregen geen nieuw contract aangeboden. Pliskauskas geldt in Heerenveen als de opvolger van Tyler Palmiscno.

Daartegenover staat de terugkomst van Justin Bekkering naar de Flyers, de komst van doelman Aleinikovas en de promotie van Martijn Maghielse tot tweede keeper bij de Friese finalist van de strijd om de landstitel.