16 maart 200800:00

Flyers trekt serie gelijk

Heerenveen Flyers heeft de stand in de finaleserie weer rechtgetrokken. In een oerspannende wedstrijd verspeelden de Friezen een 3-1 voorsprong, maar wisten uiteindelijk toch met 5-3 aan het langste eind te trekken. De game-winning goal kwam van de stick van aanvoerder Hans Kroon.

Coach Alex Andjelic van Heerenveen was na afloop een tevreden man. ‘Een spannende wedstrijd, een mooi scoreverloop en veel publiek. Reclame voor het ijshockey.' Zijn collega Larry Suarez was minder vrolijk. ‘Er zijn spelers waarvan ik vandaag meer had verwacht. Daar ben ik boos op. Aan de andere kant, we kunnen niet iedere finale als een sweep winnen. Flyers is een goede ploeg en daar kun je van verliezen.'

De winst van Flyers was verdiend, vooral op basis van een erg sterke tweede periode. Het was vooral aan de wederom uitblinkende Paolo Colaiacovo te danken dat die twintig minuten doelpuntloos bleven. Pas in de derde periode werd de wedstrijd opengebroken en toen vielen de doelpunten ook als rijpe appelen, waarbij Heerenveen dus uiteindelijk als de winnaar uit de bus kwam. De comeback van Tilburg was echter ook prima, waardoor de wedstrijd ook heel anders had kunnen uitpakken.

De start van de wedstrijd was dramatisch voor de Friezen. Al na 23 seconden kwam Tilburg op voorsprong. De defensie van Heerenveen liet Bjorn Willemse helemaal vrij. De verdediger leek de puck te ver voor zich uit te spelen, maar kwam uiteindelijk toch nog tot een schuiver in de richting van het doel. Tim Kelleher verkeek zich op de inzet en mocht de puck uit het net halen.

Heel lang bleef die voorsprong echter niet op het bord staan. Tijdens de wedstrijd waren er verschillende vijf tegen drie-situaties. Achter elkaar werden Simon de Wit en Doug Stienstra naar de strafbank gestuurd door het arbitrale duo De Brabander/Bergman. Daar zat Oriel McHugh al, zodat John Gordon met vier tegen drie vanaf de blauwe lijn de trekker over kon halen voor de gelijkmaker.

Deze stand bleef heel lang op het bord staan. Ondanks ruim 35 doelpuntloze minuten bleef de wedstrijd van een prima niveau. Alleen al door de spanning was het een veel betere wedstrijd dan afgelopen woensdag in Stappegoor. Opvallend was dat alle spelers die als twijfelachtig golden gewoon in actie kwamen. Dat gold voor de uitstekend spelende Marco Postma, de onopvallende Brendan Bernakevitch en de wederom scorende Don Nichols.

Diezelfde Don Nichols was één van de twee Trappers-spelers die vroeg in de derde periode gezamenlijk naar de strafbank werden gestuurd. Marco Postma kreeg een schietkans, wachtte echter net zo lang tot Andrei Levitin in positie werd gestuurd, bediende deze perfect zodat de Rus de puck alleen nog maar hoog achter de Tilburgse doelman hoefde te plaatsen.

Nichols liep in totaal tegen vier straffen op in de wedstrijd. Amper een minuut na de tweede Friese treffer zat de verdediger alweer in de strafbank. Twaalf seconden later lag de puck in het net achter Colaiacovo. De Tilburgse doelman lag uit positie en Oriel McHugh plaatste de puck het doel in. Daarmee leek een voorbeslissing te zijn gevallen in de wedstrijd.

Niets was echter minder waar. Deze keer was het weer de beurt aan Tilburg om met vijf tegen drie aan de slag te gaan. Don Nichols vond uiteindelijk het gaatje en schoot de puck in de verre hoek. Toen drie minuten later Tony Bergin met een slim, laag schot de Friese doelman verschalkte lag de wedstrijd ineens weer helemaal open.

Een domme overtreding van Andrei Levitin bood Trappers amper een minuut later een powerplay. De ploeg van Larry Suarez kwam weliswaar tot een paar dotten van kansen, maar nu was het de beurt aan Tim Kelleher om op zijn kop te staan en daarmee zijn team in de race om het landskampioenschap te houden.

De gedachte aan overtime speelde al bij een groot de

el van het publiek toen Hans Kroon de wedstrijd alsnog in het voordeel van Heerenveen besliste. Het leek er vanaf de tribune op alsof de aanvoerder van Flyers de puck niet helemaal zo raakte als de bedoeling was. Daardoor veranderde het traject van de puck en werd Colaiacovo verslagen.

Een straf tegen Peter van Biezen vanwege een te hoog geheven stick smoorde een eventueel slotoffensief van Trappers. Het was aan Michael Nason om een halve minuut voor tijd de puck in het lege net te schieten voor de beslissing in de wedstrijd.

De spelers krijgen amper tijd om te herstellen. Zondagmiddag om 14.00 uur staat de derde wedstrijd alweer op het programma. Suarez: ‘Ik geloof dat dit voor beide teams even vervelend is. Het zal geen gevolg hebben voor de uitkomst van de wedstrijd. De wedstrijd is zondagmiddag vanaf 14.00 uur grotendeels live te bekijken bij de NOS.