9 maart 200800:00

Door Remco

Flyers weer naar finale

Heerenveen Flyers heeft voor de vierde maal in successie de finalestrijd om het kampioenschap van Nederland bereikt. In de vijfde wedstrijd tegen Hijs Den Haag wonnen de Friezen met 4-1 en bepaalden daarmee ook de eindstand in de serie op 4-1.

De halve finale tussen Hijs en Heerenveen begon erg spectaculair waarbij vooral de wedstrijden in Den Haag een hoop spanning en sensatie teweeg brachten. In de vijfde en laatste wedstrijd was er voor de neutrale toeschouwer weining lol te beleven. Heerenveen haalde in Thialf niet het normale niveau en bij de bezoekers ontbrak de passie die men zou verwachten bij een ploeg die strijdt voor de laatste kansen. De terugkeer van verdediger Lou DiMasi had wel invloed aangezien de Amerikaan veel kwaliteit toevoegt aan de verdediging van Den Haag.

Na tweeënhalve minuut opende Heerenveen al de score. Andrei Levitin en Erik Landman mochten samen een twee tegen één situatie uitspelen. Levitin ging voor eigen succes en strandde op Sami Heinonen, de Haagse uitblinker van dit duel. Helaas voor Heinonen wist de meegeschaatste Landman de rebound binnen te tikken: 1-0. Toch was Den Haag niet kansloos en had de ploeg zelfs een overwicht in de eerste periode. De grootste kans was voor captain Jan-Jaap Natte die echter finaal over de puck heen sloeg. Natte kende een ongelukkige play-offs waarin de beste Haagse speler van dit seizoen niet tot scoren wist te komen. In de tweede periode zou Natte tot overmaat van ramp uitvallen met een blessure.

In de tweede periode ging het spel gelijkop en kregen beide teams ook kansen. Flyers verdubbelde de voorsprong halverwege de periode. Met de falende Steve Howard op de strafbank, schoot Oriel McHugh de puck laag en hard langs Heinonen. De laatste fase van de tweede periode ontaardde in een waar straffenfestijn voor Den Haag. Hijs liep in de tweede periode tegen 22 strafminuten op en Heerenveen mocht bijna vijf minuten lang met twee spelers meer aantreden. Dankzij enkele fabelachtige saves van Heinonen kwamen de Friezen niet tot scoren. John Gordon raakte met een hard schot ook nog de lat. De Haagse coach Andy Tenbult was na afloop woedend op de helft van het arbitrale duo: ‘Jean-Paul de Brabander floot vandaag prima, maar Britt heeft de wedstrijd verpest voor ons. In de eerste vier duels was Kelleher bijna onverslaanbaar, vandaag was onze goalie in topvorm maar dankzij Britt konden we nooit in de wedstrijd komen.'

Na 45 minuten liep Heerenveen tegen de eerste straf van de wedstrijd aan. In de eerste powerplay was het ook meteen raak voor Den Haag. Na een rommelige scene voor de neus van Tim Kelleher wist Matt Korthuis het gat te verkleinen tot één doelpunt. Korthuis was tijdens deze serie een positieve uitzondering bij de Hagenezen. De speler van Oranje liet wederom zien dat hij in de afgelopen jaren behoorlijk gegroeid is als speler. Maar even later kwam den Haag weer op de strafbank terecht en besliste John Gordon de wedstrijd. Zijn schot werd gekraakt door Heinonen, maar vloog met een mooie boog alsnog in het net. Daarna volgden nog drie straffen voor Den Haag waardoor een slotoffensief nooit van de grond kwam. Met nog iets minder dan drie minuten te spelen haalde Tenbult nog de goalie van het ijs maar al snel wist Oleksandr Panchenko de puck in het lege net te deponeren en daarmee de eindstand op 4-1 te bepalen.

Daarmee is het succesvolle seizoen voor Hijs Den Haag tot een einde gekomen. De club wist pas vlak voor de start van het seizoen een geldschieter te vinden en vond daarmee de weg terug naar de top door een blik met ervaren importspelers open te trekken. De doelstelling voor dit seizoen was het halen van de play-offs en dat is ook behaald door de ploeg van coach Andy Tenbult die eind december de ploeg onder zijn hoede kreeg. Daarnaast is Hijs ook snel populariteit aan het winnen in Den Haag gezien de 1700 toeschouwers die in de halve finale naar de Uithof kwamen. Geld is geen probleem voor Hijs en deze zomer zal de club meer tijd hebben om een evenwichtige selectie samen te stellen. Ook zullen een aantal ‘miskopen' hoogstwaarschijnlijk na de zomer niet meer te zien zijn in de Uithof.

Flyers coach Alex Andjelic keek na afloop al direct vooruit naar de finale die volgend weekend zal starten. Andjelic: ‘De kans is groot dat Tilburg weer de tegenstander zal worden. In vergelijking met vorig jaar zijn we op drie punten in het voordeel ten opzichte van vorig seizoen. Ten eerste hebben we veel meer kwaliteit in het doel met Tim Kelleher en is ook onze verdediging een stuk sterker. Tenslotte begonnen we vorig jaar met tien vrije dagen voor de start van de finale en waren er een aantal blessures, daar hebben we dit jaar minder last van.'

Al met al was de vijfde wedstrijd een anti-climax van een serie die een aantal opmerkelijke en veelbesproken momenten opleverde: de twee razendspannende wedstrijden in de Uithof, de domme actie van Doug MacIver die de puck de tribunes inschoot, de ruzies op het ijs en natuurlijk de vete tussen Alexander Ivanov en John Hecimovic. Heerenveen mag nu voor de vierde maal op rij aantreden in de finale. Na verloren finales tegen Amsterdam, Nijmegen en Tilburg kan de komende finale een mooi afscheidscadeau worden voor Alex Andjelic.