30 december 200700:00

Door Joep Meijsen

Flyers wint ook in Geleen

Eaters Geleen sluit het jaar af met een nederlaag in eigen huis tegen Heerenveen Flyers. In een spannende wedstrijd bracht Alexander Ivanov de Friezen tien minuten voor tijd met zijn tweede goal van de wedstrijd definitief op voorsprong.

Eaters had zichzelf in de afgelopen weken een flink stuk naar boven gebracht op de ranglijst met een reeks overwinningen. Voor dit weekeinde stond de dubbel tegen de nummers één en twee van de ranglijst op het programma. Die maakten de verhoudingen in de Nederlandse competitie glashelder door de Limburgers geen punt toe te staan. Toch liet Eaters ook tegen Heerenveen zien progressie te hebben geboekt.

Flyers sluiten het jaar in een bijzonder optimistische stemming af. De eerste negen wedstrijden in de competitie werden allen in winst omgezet, waardoor Heerenveen het nieuwjaarsvuurwerk kan bekijken met de plezierige gedachte dat het bovenaan de ranglijst staat. Het team heeft een voorsprong van één punt op concurrent Tilburg, maar ook nog een wedstrijd in handen.

Scheidsrechter Bergman deelde precies evenveel strafminuten uit als er minuten zitten in een ijshockeywedstrijd, waaronder een tien minutenstraf voor Andrey Levitin van Heerenveen voor het dit seizoen bijzonder populaire ‘Abuse of Officials'. Flyers nam na negen minuten spelen een voorsprong via Alexander Ivanov en hield deze voorsprong tot diep in de tweede periode in stand.

Daarin incasseerden de Friezen vier powerplays tegen. Drie keer werden de twee minuten met een man minder onschadelijk gemaakt, maar in dit geval was vier keer scheepsrecht voor Geleen, dat via Akim Ramoul de gelijkmaker scoorde. Het was alweer de negende treffer voor Ramoul dit seizoen. Van de in Nederland geboren spelers in de eredivisie scoorden alleen Erik Landman, Kevin Bruijsten en Jan-Jaap Natte vaker.

Het waren echter de buitenlanders van Heerenveen die het laatste woord hadden in de ontmoeting. Tien minuten voor tijd bracht Alexander Ivanov de ploeg weer op voorsprong. Straffen tegen LEvitin en Matthew McCarthy bieden Geleen nog kansen om terug te komen, maar ondanks het voortijdig van het ijs halen van doelman Frank Novello viel de gelijkmaker niet. De straf in de slotminuut tegen Jeremy Stasiuk hielp daar ook niet bij. Michael Nason maakte uiteindelijk met een empty net-goal één seconde voor tijd een einde aan alle onzekerheid.