14 juni 200700:00

Door Joep Meijsen

Flyers zet in op kunststofijs

Heerenveen Flyers pakt het chronische tekort aan ijstijd aan met de aanleg van een baan van kunststoftegels waarop gewoon geschaatst kan worden. De baan in een fabriekshal in Heerenveen-Zuid kan het hele jaar worden gebruikt voor trainingen van jeugd, recreanten en zelfs de professionals van de Flyers.

Nederland telt slechts een beperkt aantal ijsbanen, wat de ontwikkeling van ijshockey in ons land behoorlijk hindert. Het kunststof ‘nep'-ijs kan daarvoor een oplossing zijn. Het is een eenmalige investering, waarna jaren getraind en geoefend kan worden zonder de hoge kosten van ijshuur zoals die in Nederland gevraagd worden, mits er überhaupt al ijstijd te huur is trouwens. Flyers heeft er daarbij nog last van dat de ijshhockeyhal in het populaire Thialf in de winter regelmatig niet beschikbaar is door grote (schaats) evenementen.

Flyers lijkt de eerste club te worden die er daadwerkelijk mee gaat beginnen. De eredivisionist gaat daarvoor in zee met het Groningse bedrijf Betech, dat het product Art-Ice heeft ontwikkeld. In eerste instantie als schaatsmogelijkheid binnen een kinderspeelparadijs, maar intussen is het bedrijf ervan overtuigd dat ook in de ijshockeywereld een markt voor het product te vinden is.

Verschillende Flyers-spelers hebben de vloer intussen getest, waaronder Casey Bartzen (foto). De schaatskwaliteit is weliswaar niet helemaal gelijk aan die van een goede ijsbaan, maar benadert deze steeds beter. Wellicht voor wedstrijden nog niet geschikt, maar wel voor de vele uren aan training die vooral jonge spelers nodig hebben om beter te worden. Het aantal trainingsuren is een belangrijk verschil in de ontwikkeling van jonge talenten tussen Nederland en grotere ijshockeylanden. Zo is er in Nederland slechts zeer beperkt ijs beschikbaar tijdens de zomermaanden.

De hal in Heerenveen moet al over enkele weken zijn aangelegd en moet het begin vormen van een écht schaatscentrum in de fabriekshal. Zo moeten er ook enkele oefenbaantjes komen voor specifieke trainingen en wordt er gedroomd van een fitnesscentrum voor de ijshockeyers. De baan in zelf wordt 20 bij 30 meter groot. Het nieuwe centrum moet vooral een middel worden om het jeugdijshockey en daarmee de aanwas van jeugdig talent in Friesland te versterken, terwijl het de mogelijkheden voor de profs verbreed.

De kunststofplaten om op te schaatsen bestaan al meer dan dertig jaar, maar dringen nu voor het eerst door in Nederland. De sterke verbetering van de techniek maakt het materiaal steeds geschikter als substituut voor ijs. Betech is overigens niet de enige aanbieder van zo'n product in Nederland. Sinnema-Beheer BV in het Friese Aldtsjerk heeft de Nederlandse licentie verworven voor het in Amerika ontwikkelde Glice, dat ongeveer op dezelfde manier werkt als Art-Ice.

Met dank aan Geert van der Meulen
Verhaal op site Flyers >>>