16 februari 200700:00

Door [email protected]

Forsberg naar Nashville

In mogelijk de grootste trade van dit seizoen vertrekt superster Peter Forsberg van Philadelphia naar de Nashville. De 33-jarige Zweed brengt de goed draaiende Predators de broodnodige playoff-ervaring voor de komende maanden.

Het is een enorme trade voor de Nashville Predators. Het team dat pas in 1998 toetrad tot de NHL staat momenteel bovenaan in de Western Conference met 39 winstpartijen in 58 wedstrijden. Alleen Buffalo scoorde dit seizoen meer doelpunten dan Nashville (214 tegen 201), maar de Predators hebben wel het beste doelsaldo van de hele NHL (+55). De Preds hebben het vizier scherpgesteld op niets minder dan de Stanley Cup.

'Deze trade kan een beslissende zijn in de geschiedenis van de club', zegt Predators coach Barry Trotz. 'We hoeven ons over twintig jaar in ieder geval niet af te vragen of de toevoeging van Forsberg ons dit jaar de Stanley Cup had kunnen opleveren.' Peter Forsberg heeft meer punten in de playoffs (162) dan de hele gecombineerde selectie van Nashville (155).

Forsberg was bezig met een teleurstellend seizoen in Philadelphia. De captain van de Flyers scoorde in 40 wedstrijden maar 11 goals en assisteerde op 29 treffers. De ploeg staat helemaal onderaan in de Eastern Conference met maar 15 winstpartijen in 57 wedstrijden.

De Flyers krijgen in ruil voor Forsberg winger Scottie Upshall. verdediger Ryan Parent, een pick in de eerste ronde en een pick in de derde ronde van de 2007 draft. Daarmee betaalt Nashville een hoge prijs voor de getalenteerde Zweed, die op 1 juli een unrestricted free agent wordt en dus weer snel kan vertrekken. 'Maar wij hebben het gevoel dat Forsberg het waard is', zegt GM David Poile.

Peter Forsberg heeft twee Stanley Cup ringen (met Colorado in 1995-96 en 2000-01) en twee gouden Olympische medailles (met Zweden in 1994 en 2006). In 1994-95 won hij de Calder Trophy voor Rookie van het Jaar, hij speelde in vijf Allstar Games en won in 2002-03 de Art Ross Trophy (topscorer) en Hart Trophy (MVP).

Nashville beschikt over een sterke lineup, met forwards als Paul Kariya, Jason Arnott en David Legwand, evenals rookie Alexander Radulov en goalie Tomas Vokoun.