Ian Meierdres in actie tijdens WK innsbruck
Ian Meierdres in actie tijdens WK innsbruck — © Actiefotografie Marco Spelten

29 juni 202414:52

Door Danny Micola von FĆ¼rstenrecht

Fotoboek ZEROHERO brengt ode aan de keeper

Lees de intro van IJshockey.

ZEROHERO (ā€œAls je de nul houdt, dan ben je de heldā€) is het eerste boek dat keepers in vijf verschillende sporten belicht: voetbal, waterpolo, handbal, hockey en ijshockey. Het bevat een groot aantal foto's, interviews en verhalen die de heldhaftigheid en uitdagingen van keepers over de hele wereld tonen.

Fascinatie

Buurman, zelf een gepassioneerd amateurkeeper in het zaalvoetbal en vader van een ijshockeygoalie, heeft altijd een fascinatie gehad voor de rol van de doelman en -vrouw. Hij interviewde vijftien topkeepers, onder wie Nick Olij (voetbal), Bart Ravensbergen (handbal), Laura Aarts (waterpolo) en Josine Koning (hockey). Ook bekende namen als Edwin van der Sar, Tess Lieder, Dominik HaŔek en Gianluigi Buffon komen aan bod.

Top 10ā€™s, reddingen en blunders

Verspreid in het boek staan Top 10ā€™s van de beste keepers ter wereld. Die van de voetbalkeepers wordt aangevoerd door de Rus Lev Yashin. Joyce Sombroek is volgens ZEROHERO de beste hockeykeeper ter wereld bij de vrouwen. Voorts komen beroemde reddingen aan bod, zoals die van Emiliano MartĆ­nez (voetbal, ArgentiniĆ«) in de verlenging van de WK-finale van 2022 en Hans van Breukelen (voetbal, Nederland) in de EK-finale van 1988. Of de actie van Tess Lieder (handbal, Nederland) in de laatste seconden van de WK-finale tegen Spanje in 2019. Maar ook dramatische momenten passeren de revue, zoals de blunder van Loris Karius (voetbal, Liverpool) die in de Champions League-finale van 2018 de bal voor de voeten van Real Madrid-spits Karim Benzema rolde.

Geen pijn

Met anekdotes en uitspraken van keepers en beroemde persoonlijkheden biedt ZEROHERO ook een kijk op de psychologie achter het keepersvak. Een van de meest treffende quotes is van Henning Fritz, een voormalig handbalkeeper: "Als je echt in het spel zit en de adrenaline door je lichaam giert, dan voel je geen pijn. Integendeel, het is een prettig gevoel als je geraakt wordt door een bal. Het geeft een geluksgevoel."

ZEROHERO (hardcover, 516 paginaā€™s) is verkrijgbaar via de website https://zerohero.one

Introductie Zerohero ijshockey

Interview met Ian Meierdres

Ian Meijerdres Zerohero
— © Henk Seppen /ANP