4 mei 201907:56
Door Joep Meijsen
De slotdag van het wereldkampioenschap in Tallinn is aangebroken. Nederland moet tenminste één punt halen om kans te maken op klassenbehoud. Dat zal niet makkelijk worden tegen Roemenië dat speelt om promotie. IJshockeynederland.nl blikt vooruit naar een cruciaal duel op zaterdagmiddag inclusief de link naar de livestream.
Het Nederlandse ijshockeyteam blies leven in het eigen wereldkampioenschap met een knappe, maar benauwde overwinning op Japan. Omdat in het restant van de vierde speeldag Oekraïne verloor van Roemenië en Estland onderuit ging tegen Polen heeft Nederland handhaving plotseling weer in eigen hand. Als Oranje in reguliere speeltijd wint van Roemenië, dan speelt Nederland volgend jaar weer in Division IB. Dat zou een bijzondere ontsnapping zijn na het begin van het toernooi met drie nederlagen. In het gunstigste geval kan Oranje zelfs nog een medaille pakken. In dit artikel staan alle scenario's voor de slotdag op een rijtje >>>
De strijd om promotie gaat tussen Polen en Roemenië, waarbij laatstgenoemde vanwege het onderlinge resultaat een streepje voor heeft. Het is voor Roemenië heel simpel. Als de ploeg in reguliere speeltijd van Nederland wint, dan boekt de ploeg het grootste ijshockeysucces in recente jaren met promotie naar Division IA. Als Nederland punten pakt, heeft plotseling Polen promotie in eigen hand in de middagwedstrijd tegen Japan. Wat dat betreft is Nederland - Roemenië een wedstrijd waarin voor beide teams enorm veel op het spel staat.
Alle foto's: Marco Spelten (www.actiefotografie.nl)
1. Roemenië 4-10 (+7)
2. Polen 4-10 (+11)
3. Japan 4-6 (+2)
4. Estland 4-4 (-2)
5. Oekraïne 4-3 (-2)
6. Nederland 4-3 (-16)
12.00 uur: Roemenië - Nederland
15.30 uur: Polen - Japan
19.00 uur: Estland - Oekraïne
Alle tijden omgerekend naar Nederlandse tijd
Giovanni Vogelaar had een goal en twee assists in de wedstrijd tegen Japan en is daarmee de productiefste speler bij Nederland in dit toernooi. Joey Oosterveld, Steve Mason en Danny Stempher hebben allemaal twee punten tot nu toe dit toernooi. Martijn Oosterwijk maakte 91 saves voor een savepercentage van 89,22 procent, terwijl Tomislav Hrelja 82 saves maakte voor een percentage van 88,17 procent. Danny Stempher won 65,22 procent van zijn face-offs, terwijl Joey Oosterveld op 59,72 procent zit. Kai Willems zit nipt onder de 50 procent.
Nederland scoort op 10,91 procent van zijn schoten, scoorde twee powerplaygoals op elf mogelijkheden, maarte acht van de dertien powerplaykansen tegen zich onschadelijk en scoorde als enige ploeg tot nu toe in dit kampioenschap een shorthanded goal. Nederland liep tot nu toe tegen 32 strafminuten op.
Roemenië geldt al een enorme verrassing tijdens dit toernooi. De ploeg promoveerde twee jaar geleden naar Division IB en werd vorig jaar maar vijfde tijdens het wereldkampioenschap. De beleidsmakers in Nederland gingen er vanuit dat Roemenië een belangrijke rivaal zou zijn voor degradatie, maar in plaats daarvan heeft de ploeg de kans op promotie in eigen hand op de slotdag van dit WK. Het zou voor het eerst sinds de splitsing in een A- en B-groep binnen Division I zijn dat Roemenië zich daarvoor plaatst. Het land speelde in het verleden wel langere tijd op Division I-niveau.
Tijdens dit WK maakt Roemenië indruk met goedgeorganiseerd ijshockey, het karakter om in spannende wedstrijden op het juiste moment toe te slaan en in Patrik Polc de beste doelman van het toernooi met een savepercentage boven de 94 procent. Polc komt uit de jeugdopleiding van het Slowaakse Zvolen en speelt al meer dan tien jaar vrijwel onafgebroken in Roemenië. Vrijwel alle spelers in de selectie spelen voor clubs in eigen land die meedoen in de competitie van Hongarije. Die bestaat uit een team uit Oostenrijk, zeven teams uit Hongarije en drie clubs uit Roemenië. De broer van Yan Turcotte van Geleen Eaters, Hugo Turcotte, was de topscorer van die competitie afgelopen jaar.
Roemenië leunt tijdens dit WK, naast doelman Patrik Polc, op een drietal voormalige Oekraïners. Bekendste naam vanuit Nederlandse perspectief is de inmiddels 36-jarige Anton Butochnov, die 2005-06 in Heerenveen speelde en 07-08 in Den Haag. Nederland heeft geen voormalige teamgenoten van Butochnov in de selectie, maar coaches Josh Mizerek en Bo Subr speelden in Den Haag wel samen met hem. Met twee goals en twee assists in vier wedstrijden in dit toernooi heeft Butochnov een zeer succesvol WK tot nu toe. Hij debuteert op 36-jarige leeftijd internationaal, al speelde hij ooit wel een U20-WK namens Oekraïne. Een belangrijk deel van de selectie speelde een paar jaar geleden het WK U18 in Heerenveen, waar de Roemenen zo succesvol waren.
Een andere voormalige Oekraïense jeugdinternational, de 31-jarige verdediger Pavlo Borysenko is met twee goals en drie assists de topscorer van de Roemenen tijdens dit toernooi. Gergö Biro, Szilard Rokaly, captain Roberto Gliga en de eerder genoemde Butochnov hebben allemaal vier punten op dit WK.
Het is alweer een tijdje geleden dat Nederland en Roemenië tegen elkaar speelden op het WK. De laatste keer was op het wereldkampioenschap in 2014 in Vilnius toen Nederland met liefst 9-1 won van de Roemenen die toen degradeerden. Ivy van den Heuvel had toen twee goals en een assist, Diederick Hagemeijer schreef een goal en drie assists bij, terwijl ook Nardo Nagtzaam, Mitch Bruijsten, Tony Demelinne, Maarten Brekelmans en Marco Postma namens Oranje tot scoren kwam. Uit de huidige selectie van Nederland maakten toen alleen Martijn Oosterwijk en Steve Mason al deel uit van het team. Oosterwijk maakte toen zestien saves op zeventien schoten.
Het zal spannend worden vanmorgen in de Tondiraba Icehall in Tallinn. Twee teams die iets te winnen hebben tegenover elkaar. Lijfsbehoud en promotie. Nederland kon na de zware wedstrijd tegen Japan de rustdag wel gebruiken. Gistermorgen werd de teamfoto genomen en een training afgewerkt door de Nederlandse selectie, die met de komst van vijf nieuwe spelers een duidelijke kwalitatieve en kwantitatieve injectie heeft gekregen. Dat Nederland het Roemenië lastig kan maken, valt bijvoorbeeld af te leiden uit het resultaat in de wedstrijd tussen de Roemenen en de Japanners, die maar met 2-3 werd gewonnen. De Roemenen hadden ook twee keer overtime nodig om te winnen. Daar tegenover staat dat Roemenië eergisteren korte metten maakte met Oekraïne, 1-5.
De vraag is welke van de twee ploegen het beste met de druk van het moeten winnen kan omgaan vanmorgen. Vrijwel alle statistieken wijzen tijdens dit duel in het voordeel van Roemenië, maar zij treffen wel een ander Nederland dan Polen, Estland en Oekraïne deden. Voor Nederland kan het een korte of een lange dag worden. Bij winst wordt mogelijk pas in de slotwedstrijd beslist of Oranje nog in aanmerking komt voor een medaille. Bij verlies in reguliere speeltijd is Oranje gedegradeerd, als de wedstrijd naar overtime gaat, wordt het lot van Nederland in de slotwedstrijd bepaald.
Het gaat dus een spannende dag worden voor Oranje. Volg de slotdag via de livelinks hieronder of volg ons liveverslag via Twitter >>>
Het Nederlands team zal op het juiste moment moeten pieken. Daarover gaat de column van vice-voorzitter Jan Hopstaken van IJshockey Nederland deze keer >>>