Beneliga logo 2015

8 januari 201608:44

Door Joep Meijsen

Game Day: duel van de vijfden

Zaterdagavond staan Zoetermeer en Nijmegen tegenover elkaar. Twee teams die op de ranglijst nu nog nipt buiten de play-offs vallen. Verder komt Frank Gentges met zijn Moskitos vrijdagavond op bezoek in Tilburg. Onderdeel van weer een druk ijshockeyprogramma in Nederland en België.

Nijmegen Devils speelde twee jaar op rij de finale om het kampioenschap in de Eerste Divisie. Met het aanstellen van Josh Mizerek als coach en de terugkeer van international Nick de Jong leek Devils vooraf een ploeg die een rol zou kunnen spelen, zeker in de zwakkere Groep B van de BeNeLiga.

Vooralsnog komt dit er nog niet helemaal uit. De ploeg staat op de vijfde plaats, met vier punten achterstand op Eindhoven, dat op de vierde plaats staat. Nijmegen heeft overigens wel twee wedstrijden minder gespeeld. Met nog negen wedstrijden te spelen is er ook nog volop ruimte voor groei, maar dan moeten er wel punten gepakt gaan worden tegen de sterkere ploegen in de BeNeLiga.

Devils pakte tot nu toe in zes van de dertien wedstrijden punten, inclusief de reglementaire overwinning op Leuven. Dit gebeurde vooral tegen ploegen als Turnhout, Den Bosch en Heist. Met maar 35 doelpunten heeft Nijmegen bovendien het minste aantal doelpunten voor in Groep B. Jake Hendriks is met vier goals en zeven assists de topscorer van de ploeg.

De wedstrijd zaterdag tegen Zoetermeer volgt bovendien kort op de eerste halve finalewedstrijd in de beker tegen Heerenveen, vrijdag in eigen huis. Ook Zoetermeer moet nog flink progressie boeken om een plek in de play-offs te veroveren. De ploeg staat met drie punten achterstand op Den Haag vijfde in Poule A, met een wedstrijd meer gespeeld.

Zoetermeer haalde punten in tien van zijn veertien wedstrijden, inclusief een overwinning en een nederlaag in overtime. De ploeg zou met zijn 27 punten mede koploper zijn in Groep B, maar heeft de pech in de sterkere Groep A te spelen. Inmiddels heeft de club afscheid genomen van coach Janusz Janikowski en staan Jobert van Koot en Marc van den Elskamp in de bank.

Aan het de taak om Amsterdam of Den Haag met een sterke eindsprint uit de play-offs te wippen. Afgelopen weekeinde werd op dat vlak een goede start gemaakt met een 4-7 overwinning in Geleen. Offensief is Zoetermeer in ieder geval productief genoeg, in de hele BeNeLiga scoorde tot nu toe alleen Herentals vaker. Ritchie van Hulten en Joy Turpijn hebben beiden al tien goals, Jeffrey Melissant is de topscorer met 25 punten.

De ploeg werd bovendien recent versterkt met doelman Tyler Holske. De 24-jarige Amerikaan speelde in het verleden voor Eindhoven in de Eredivisie en moet Panters verder helpen richting de play-offs. De wedstrijd begint zaterdagavond om half negen in het Silverdome.

Het Oberliga-team van Trappers wacht ook weer een interessante ontmoeting. De nummer acht van de ranglijst, Essen, komt op bezoek. Op Tweede Kerstdag verloor Tilburg nog met 5-2 van het jeugdige team van coach Frank Gentges. Ook eerdere duels tussen beide teams verliepen al spannend. Tilburg zal zich echter goed voelen na het spectaculaire duel afgelopen weekeinde tegen Leipzig, dat in overtime werd gewonnen. Mitch Bruijsten maakt zijn debuut voor Trappers na een lange periode van blessureleed. Face-off in Tilburg is vanavond om acht uur.

Vanavond maar één duel in de BeNeLiga. Den Haag ontvangt om half negen in eigen huis Den Bosch. Zaterdag krijgt de koploper in Groep A, Heerenveen, Eindhoven op bezoek (20.00) en wordt in Geleen de topper gespeeld tussen de lokale Eaters en Amsterdam. Dordrecht ontvangt vanaf 21.15 uur Tilburg Trappers. Zondag volgt dan nog het duel tussen Turnhout en Heist, vanaf 20.00 uur in Turnhout.