20 december 200700:00

Door Joep Meijsen

Geen vervanger voor Hille

De Nederlandse IJshockeybond zoekt voorlopig geen vervanger voor de vertrekkende bondsdirecteur Henk Hille. De maatregel houdt verband met noodzakelijke bezuinigingen vanwege teruglopende inkomsten. De taken van Hille worden verdeeld, terwijl er voorlopig ook voor één dag in de week een ad-interim komt.

Dat bleek gisteren tijdens de jaarvergadering van de Nederlandse IJshockeybond. De bond kampt met teruglopende subsidies als gevolg van de enkele jaren geleden aangekondigde nieuwe formule rond de verdeling van de gelden uit Toto en Lotto door koepelorganisatie NOCNSF. Daarnaast loopt ook het contract met hoofdsponsor Tricorp af.

Hille vertrekt op 31 december na een dienstverband van twaalf jaar bij de ijshockeybond. De bondsdirecteur is echter nog wel betrokken bij de organisatie van de bekerfinale in Eindhoven halverwege januari. Op vrijwillige basis zal hij ook enkele taken blijven vervullen voor de ijshockeysport in Nederland. In februari tijdens het vierlandentoernooi in Tilburg neemt de bond officieel afscheid van de oud-international.

Het eerste halfjaar zal de bij NOCNSF-werkzame René Lammers als interim-manager voor één dag in de week voor de bond gaan werken. Lammers zou zich snel thuis moeten voelen in het Nederlandse ijshockey, hij vervult op dit moment een soortgelijke tijdelijke functie bij de boksbond. Lammers gaat zich onder meer bezig houden met de belangenbehartiging van het ijshockey bij de verdeling van geld onder de bonden door NOCNSF.

Een ander deel van de taken van Hille moet worden opgevangen door een herschikking van de taken op het bondsbureau, waar nu nog Wilma Olijhoek en Hans van Rijssel zitten. Zij worden ondersteund door de vrijwilligers Jack Ham en Liesbeth Olijhoek. De competitiezaken worden weggehaald bij het bondskantoor. Deze komen voortaan voor rekening van bestuurslid Jack America.

Deze geniet op dit moment vooral bekendheid in de ijshockeywereld als teammanager van het Nederlands team. Hij zal zich onder meer gaan bezighouden met competitieschema's. Het bestuur van de bond werd tijdens de jaarvergadering uitgebreid met advocaat en oud-jeugdinternational Pieter Huys. Door het aftreden van Gert Lindemann bestaat het bestuur nu uit vier leden: de tot voorzitter gepromoveerde Joop Vullers, Noud van Berkel, America en nieuwkomer Huys.

Een onbekende kandidaat haakte twee weken voor de jaarvergadering af. Volgens de statuten van de NIJB moet het bestuur uit vijf leden bestaan. De komende periode wordt intensief gezocht naar versterking van het bondsbestuur.