Hys mizerek close 0708

21 oktober 200800:00

Door Remco

Gehavend HYS klopt Utrecht

HYS Den Haag behaalde een benauwde 6-4 zege op Utrecht Dragons. De Haagse club deed daarmee een belangrijke stap richting de halve finale van de bekercompetitie. Matt Reid scoorde tweemaal voor de thuisclub.

HYS moest het tegen Utrecht doen zonder een flink aantal spelers. Alan van Bentem, Jimmy Raats, Joy Turpijn, Marcel Bruinsma en John Hecimovic waren al afwezig. Tot overmaat van ramp haakte ook verdediger Robert Horak op het laatste moment af met een blessure. De drie opgeroepen vervangers uit het tweede team van Den Haag mochten het gemis opvangen. Jasper Kick, Willy Schut en de watervlugge Ben Rurup kregen veel ijstijd van Brian de Bruyn. De nieuwe goalie Casper Swart was al aanwezig in De Uithof maar volgde deze wedstrijd nog vanaf de tribunes. Bij Utrecht ontbrak de Slowaakse verdediger Jozef Kotleba.

Den Haag begon sterk aan de wedstrijd en was direct de bovenliggende partij. Utrecht speelde achterin slordig, vooral wanneer HYS het tempo wat opschroefde. Na drie minuten lag de puck al tijdens de eerste Haagse powerplay in het Utrechtse net. Matt Korthuis mocht alleen afgaan op goalie Mario D'Antuono en de Haagse captain werkte de puck tussen de benen door van de Duitse goalie: 1-0.

Utrecht was weliswaar achterin niet geweldig. De Slowaakse aanvallers Juraj Fodrek en Josef Kubricky waren een plaag voor de defensie van HYS. Vooral de kleine, behendige Fodrek was bij vlagen levensgevaarlijk met zijn snelheid. In de vijfde minuut was het dan ook Fodrek die met een knappe wraparound goalie Tim Knudsen kansloos liet en de 1-1 op het bord zette. Na de Utrechtse treffer was Den Haag even het spoor kwijt maar kwam dankzij de tweede powerplaygoal in de 13e minuut toch op 2-1. Duncan Dalmao bracht de puck met een lage schuiver richting het net en Andri Salomonson verlengde de schuiver langs D'Antuono. Beide ploegen gingen ook naar de kleedkamers met deze 2-1 tussenstand.

Na zes minuten in de tweede periode lieten Fodrek en Kubricky weer hun kwaliteiten zien aan de mensen in De Uithof die op deze dinsdagavond matig gevuld was. Een mooie, snelle combinatie tussen de beide Slowaken werd uiteindelijk door Kubricky afgerond: 2-2. Na 35 minuten leek een sensatie in de lucht te hangen omdat Bart van Roosmalen zijn ploeg op 2-3 schoot. De Utrechter veroverde de puck op de blauwe lijn en mocht daarna zielsalleen op Knudsen afschaatsen. Van Roosmalen liet deze kans niet onbenut en schoot prima binnen. Toch wist Utrecht niet de voorsprong vast te houden tot de tweede pauze. Anderhalve minuut voor tijd vond Jan Bohac de geheel vrijstaande Jan-Jaap Natte die de Utrechtse goalie kansloos liet met een schot in de rechterbovenhoek.

In de derde periode was het vooral Den Haag dat imponeerde. Utrecht veroorzaakte maar liefst vier straffen in de eerste tien minuten van de periode wat uiteindelijke resulteerde in twee Haagse powerplaygoals. HYS greep de voorsprong na 42.42. Josh Mizerek vond met een keurige pass Matt Reid bij de tweede paal. Reid hoefde alleen maar zijn stick tegen de puck aan te zetten. Mizerek schoot zes minuten later zelf Den Haag naar 5-3. Zijn schot van de blauwe lijn zeilde langs iedereen inclusief D'Antuono.

Utrecht kwam in de derde periode nauwelijks voor het doel van Tim Knudsen. Maar zes minuten voor tijd kwam de spanning vanuit het niets terug in de wedstrijd. Een Utrechtse powerplay verkleinde de marge weer tot Ă©Ă©n treffer. Een schot van Viktor Kovac smoorde voor de neus van Knudsen en de rappe Juraj Fodrek wipte de puck over de al liggende Knudsen.

In de slotminuut kreeg Utrecht wederom een powerplay omdat Den Haag met zes man op het ijs stond. Met goalie D'Antuono in de spelersbank leek er een lastige minuut aan te komen voor de vier Haagse penalty killers. Maar al snel wist Jan Bohac de puck te veroveren in de neutrale zone. Bohac vond daarna Matt Reid die kinderlijk eenvoudig de 6-4 in het lege doel schoot.

Den Haag klimt door de zege naar de derde plaats en schiet daarmee voorbij de tegenstander Utrecht. Dragons staat hierdoor voorlopig op een knappe vijfde plek.