23 februari 200800:00

Door Joep Meijsen

Geleen schokt Stappegoor

Play-off-ijshockey is klaarblijkelijk iets heel anders dan de reguliere competitie. Eaters Geleen zorgde voor een van de grootste sensaties van de ijshockeyjaargang door de eerste wedstrijd van de best-of-seven tegen Tilburg in Stappegoor met 2-1 te winnen. De wedstrijd eindigde met een stevige knokpartij op center ice.

Voorbeschouwingen zijn soms de opslagruimte op de server niet waard. Geleen spotte met alle wetmatigheden door met de winst weg te schaatsen uit Tilburg. Het was de eerste thuisnederlaag in meer dan een kalenderjaar voor Tilburg en de eerste overwinning van Geleen op Tilburg sinds 2006. Het goedgevulde ijsstation in Tilburg was er minutenlang stil van, hoewel Trappers in een hectische slotfase nog een paar behoorlijke kansen kreeg om op gelijke hoogte te komen.

Eaters had de zege voor een belangrijk deel te danken aan drie spelers. Doelman Frank Novello miste het laatste speelweekeinde vanwege droevige familieomstandigheden. In Tilburg stond hij echter af en toe op zijn kop om kansen van Trappers om zeep te helpen. Vooral Mike Lalonde kon vannacht weleens dromen van Novello. De Canadees werd in de eerste periode drie keer beroofd van een doelpunt door uitstekende saves. In totaal pakte hij veertig pucks.

De laat dit seizoen aangetrokken Jeremy Stasiuk was een andere speler die bijzonder opviel. Coach Uli Egen zette de ervaren Canadees stelselmatig tegenover de Tilburgse spelmaker Doug Stienstra. Deze laatste kwam eigenlijk nauwelijks in het spel voor, waardoor de angel uit het spel van Trappers werd gehaald. De derde belangrijke speler was Ryan McLeod die beide Geleense treffers voor zijn rekening nam en met zijn snelle acties een constante plaag was voor de defensie van Trappers.

Daarin werd Don Nichols node gemist. Niet alleen zijn snelheid en kracht, maar vooral ook de opbouwende kwaliteiten en zijn gerichte schoten op de powerplay. Tilburg kon, ondanks een reeks mogelijkheden met een man meer, eigenlijk maar zelden een vuist maken tijdens de powerplay. De automatismen bij Tilburg waren tijdens delen van de wedstrijd ver te zoeken. Geleen werkte keihard en onderbrak veel van de combinaties.

De twee treffers van Eaters vielen in de eerste periode en werden beiden van dichtbij gescoord. Paulo Colaiacovo zag er bij één van de treffers niet helemaal goed uit, de andere werd door McLeod leep op de rebound binnengewerkt. ‘Waar die tweede goal vandaan kwam, snap ik nog steeds niet. Maar door die treffer leek er iets te breken in onze ploeg', zei coach Larry Suarez na afloop van de wedstrijd.

Scheidsrechter Britt leverde zijn bijdrage aan de wedstrijd door van beide kanten veel toe te laten en zo de snelheid in de wedstrijd te houden. Zelfs een knokpartij tussen Casey Vanschagen en Jamie Visser werd afgedaan met slechts een dubbele minor en een misconduct. Het week wel af van de zero tolerance van de laatse anderhalf jaar.

Aan het eind van de wedstrijd liep het echter toch uit de hand. Na het laatste fluitsignaal zou Doug Stienstra zijn tegenstander Mike Walling in het gezicht hebben geslagen. Mogelijk een vergelding voor een slashing eerder in de wedstrijd op Rody Jacobs. De voormalige aanvoerder van Trappers liep na afloop met zijn arm in een mitella en het lijkt erop alsof zijn seizoen voorbij is.

De tik van Stienstra werd direct vergolden en binnen de kortste keren bemoeide een heel kluwen aan spelers zich ermee, hoewel er slechts op enkele plekken daadwerkelijk harde klappen vielen. Het duurde een minuut of vijf voordat de orde op het ijs weer was hersteld en de beide teams afscheid konden nemen van het publiek. Daarna begon voor de beide coaches het wachten op de uitgedeelde straffen.

Dat viel uiteindelijk allemaal mee. Dennis Unk van Tilburg kreeg als enige een match penalty, terwijl aan beide kanten drie spelers werden bestraft met een game misconduct. Komende zondag wordt de serie voortgezet in Geleen. Duidelijk is na één wedstrijd in ieder geval dat het een zwaarbevochten serie gaat worden.