9 december 200700:00

Geleen wint in Amsterdam

Eaters Geleen heeft de reeks van zes nederlagen op rij doorbroken. De Limburgers wonnen met 1-5 in Amsterdam en herstellen daarmee hun uitzicht op kwalificatie voor de play-offs. Ryan McLeod had twee goals en een assist.

Daarmee beëindigt Eaters de ongeslagen status van Amsterdam in de competitie. De ploeg van Ron Berteling en Tommie Hartogs heeft een paar turbulente weken achter de rug, met het vertrek van Paul Vincent en Steve Howard naar Den Haag en de komst van Leo van den Thillart en Vince Malts. Toch bleef het team punten pakken, met als hoogtepunt de overwinning in Den Haag.

Tegen Eaters maakte Amstel Tijgers echter nooit de indruk serieus de punten in eigen huis te willen houden. Eaters leverde afgelopen dinsdag nog een wanprestatie tegen Nijmegen, maar lijkt door coach Uli Egen op tijd weer op de rails gezet te zijn. Ook deze ploeg had de afgelopen weken de nodige personele veranderingen met de komst van Toms, Halloun en Stasiuk.

Andre Selander schaatst al wat langer mee en bracht Geleen, dat een prima keepende Frank Novello op doel had, na acht minuten op voorsprong. Hij passeerde doelman Kisito Zonneveld, die zijn eerste start van het seizoen kreeg bij Amsterdam. Jacob van Duin fungeerde bij de hoofdstedelingen als back-up. De reguliere nummer Ă©Ă©n, Tim Knudsen, hield aan de wedstrijd vorige week tegen Nijmegen een schorsing van twee wedstrijden over. Zonneveld kweet zich overigens goed van zijn taak.

De wedstrijd in Amsterdam stond onder leiding van de Hongaarse scheidsrechter Babic, voor zover bekend geen familie van de gelijknamige onlangs bij Den Haag weggestuurde speler, die de nodige straffen uitdeelde waardoor het powerplays regende in de ontmoeting. Amsterdam liep tegen vijftien twee-minutenstraffen op, bij Geleen bleef de klok steken op veertien van deze straffen. Bovendien werden er nog twee keer tien minuten uitgedeeld.

Toch vielen de eerste drie goals van Geleen bij een gelijk aantal spelers op het ijs. Ryan McLeod scoorde na 33 minuten net na het aflopen van een straf voor Lars van Sloun, en elf seconden later trof Jan Kentos doel voor de 3-0. Een straf tegen Jamie Visser ruim in de derde periode gaf Kevin Bruijsten de kans zijn tiende treffer van het seizoen te scoren in zeventien wedstrijden. Vorig jaar bij Heerenveen had hij nog 44 wedstrijden nodig voor dertien goals.

Eaters liet zich echter de kaas niet meer van het brood eten. Jeremy Stasiuk scoorde zijn eerste in het shirt van Geleen en Ryan McLeod zijn tweede van de wedstrijd om de punten secuur mee terug te nemen naar Limburg. Amsterdam speelt zondag de moeilijke uitwedstrijd tegen het ongeslagen Heerenveen, terwijl Eaters pas komende vrijdag de kans krijgt het goede werk van zaterdagavond voort te zetten in de uitwedstrijd tegen Nijmegen.