IJNL opleidingen

IJshockey Nederland opleidingen

Learn to play op het ijs 3

3 juni 202420:31

Door Danny Micola von Fürstenrecht

Geweldige Learn to Play Seminar 1 en 2 juni 2024

De dag begon met een introductie tot het Long Term Player (LTP) programma. De deelnemers werden verwelkomd en kregen een overzicht van de doelstellingen en structuur van de dag. Er werd een nadruk gelegd op het belang van lange termijnplanning en ontwikkeling binnen de ijshockeysport.

Na de introductie werd het onderwerp werving besproken. Hierbij werd ingegaan op effectieve strategieën om nieuwe spelers aan te trekken en de betrokkenheid van de gemeenschap te vergroten. De deelnemers werden zich bewust van het belang van het rekruteren van jonge spelers om op lange termijn gezond te zijn als vereniging. Er werden enkele mooie praktijkgevallen uit Noorwegen als voorbeeld genomen, waarin succesvolle wervingsstrategieën werden belicht en de impact ervan op de verenigingen werd besproken.

Het programma vervolgde met een diepgaande sessie over de lange termijn ontwikkeling van spelers. Hierbij werd gekeken naar de verschillende stadia van spelersontwikkeling, van de basisvaardigheden tot het punt waarop spelers competitief kunnen presteren op hoog niveau.

Na de lunch werd aandacht besteed aan de basisprincipes van coaching en effectieve communicatie. Er werd besproken hoe coaches een positieve en productieve omgeving kunnen creëren en hoe zij hun spelers het beste kunnen motiveren en ondersteunen.


Foto van learn to play opleiding
Foto van learn to play opleiding
Learn to play op het ijs
Learn to play op het ijs 2

De sessie over het aanleren van vaardigheden ging in op verschillende technieken en methoden om ijshockeyvaardigheden effectief over te brengen op spelers. Dit omvatte zowel theoretische als praktische tips voor coaches.

Tijdens de workshop over seizoensplanning leerden de deelnemers hoe ze een effectief trainings- en wedstrijdschema kunnen opstellen. Er werd praktisch ingespeeld op het starten van een jaarplan. De deelnemers analyseerden hun huidige positie na het afgelopen seizoen en wat dit betekent voor hun doelstellingen voor het komende jaar. Er werd besproken hoe ze deze doelstellingen kunnen waarmaken door middel van gerichte trainingssessies, wedstrijden en rustperiodes. Hierbij werd aandacht besteed aan het balanceren van rust en intensiteit, en hoe men het best kan voorbereiden op belangrijke wedstrijden en toernooien.

De dag werd afgesloten met een sessie voor feedback en een samenvatting van de behandelde onderwerpen. De deelnemers kregen de kans om vragen te stellen en hun ervaringen te delen.

Ideen uit de learn to play opleidingen

Zondag 2 juni 2024

De tweede dag begon met een sessie over de organisatie van trainingen op het ijs. Dit omvatte het opzetten van oefeningen, het efficiënt gebruik maken van de ijsruimte en het waarborgen van een gestructureerde en veilige omgeving voor de spelers. Vervolgens werd een praktijkgerichte clinic op het ijs gehouden. De deelnemers kregen de kans om de eerder besproken theorie in de praktijk te brengen en samen te werken aan verschillende vaardigheden en technieken.

Na de lunch werd de focus verlegd naar Snall area games. Deze sessie benadrukte het belang van SAG voor de ontwikkeling van vaardigheden en het verbeteren van de spelinzicht en reactiesnelheid van de spelers. De deelnemers werden zich bewust van het aanleren van ijshockeyintelligentie, zoals het ontwikkelen van automatisme in het snel nemen van beslissingen, het lezen en anticiperen op het spel. Er werd besproken hoe je dit kunt trainen in small area games en hoe je hier didactisch mee omgaat om de spelers optimaal te laten profiteren van deze oefeningen.

De sessie over practice efficiëntie besprak hoe coaches hun trainingssessies zo effectief mogelijk kunnen maken. Hierbij werd gekeken naar het optimaliseren van de tijd en middelen tijdens de training om de prestaties van de spelers te maximaliseren. De deelnemers gingen direct actief en enthousiast aan de slag om een eigen training te ontwerpen met behulp van vier verschillende casussen, waardoor ze hun kennis en vaardigheden in de praktijk konden brengen.

Age Appropriate Off Ice. Deze sessie behandelde leeftijdsgebonden off-ice trainingen. Hierbij werd besproken hoe fysieke trainingen buiten het ijs kunnen worden afgestemd op de leeftijd en ontwikkeling van de spelers om hun algehele atletische vaardigheden te verbeteren.

De dag werd afgesloten met een feedbacksessie en een wrap-up. De deelnemers hadden de mogelijkheid om vragen te stellen, hun inzichten te delen en terug te blikken op wat ze gedurende de twee dagen hadden geleerd. De deelnemers konden aangeven wat ze hebben kunnen bijdragen en of aan hun verwachtingen was voldaan. Dit was zeker het geval. Daarnaast was er nog een afsluitende quiz, waarbij de winnaar een shirt van het nationale team won.

De twee dagen bij IJshockey Nederland waren gevuld met waardevolle sessies en praktische oefeningen, waarbij zowel theorie als praktijk aan bod kwamen. De deelnemers gingen naar huis met nieuwe kennis en vaardigheden die ze kunnen toepassen in hun eigen teams en coachingpraktijken.

Learn to play klassikaal 2