NHL ovechkin tongue 0809

23 maart 200900:00

Door [email protected]

Goalfeestje valt verkeerd

Alexander Ovechkin bereikte afgelopen week in de wedstrijd tegen de Tampa Bay lightning weer een mijlpaal. De flamboyante Rus wist in drie van zijn laatste vier seizoenen tenminste 50 goals te scoren en is dit seizoen de eerste speler die de 50-doelpuntengrens bereikt. Ovechkin vierde dit feit echter op een manier die op veel onbegrip kon rekenen in de NHL.

Ovechkin is met zijn 23 jaar al een fenomeen. Het boegbeeld van de NHL-franchise uit Washington reeg vooral afgelopen seizoen de prijzen aaneen. Hij wist toen maar liefst vier individuele prijzen te winnen, waaronder die van topscorer van de NHL.

Eerder in deze jaargang haalde de speler ook al de media vanwege zijn ‘vete' met mede-icoon Sidney Crosby. De spelers vliegen elkaar regelmatig in de haren, zoals ook eerder dit seizoen (filmpje). Nu doet de Rus van zich spreken vanwege de manier waarop hij zijn 50e goal vierde.

Ovechkin bereikte zijn mijlpaal tegen het moeizaam draaiende Tampa Bay Lightning (filmpje). De speler uit Moskou deed alsof zijn stick in brand stond na het maken van de goal. Hij ‘warmde' vervolgens zijn handen aan zijn stick. Vooral bij Tampa Bay is men verontwaardigd, maar ook in media kreeg de Rus de wind van voren.

‘Ik ervaar het als een persoonlijke belediging', aldus Tampa Bay aanvaller Ryan Malone. Ook Tampa Bay coach Rick Tocchet was minder blij na de opvoering van Ovechkin. ‘ Ik denk dat hij een voortreffelijke speler is, maar hij is wel in mijn achting gedaald', aldus de Canadese oefenmeester.

Don Cherry besteedde er ook aandacht aan in Hockey Night in Canada. Het is geen geheim dat de populaire televisiepersoonlijkheid geen fan is van de extraverte Rus. ‘Ik probeer de jeugd de Canadese manier te leren. Waar we op voor moeten passen is dat we ons niet als gekke voetbalspelers gaan gedragen', aldus Cherry. ‘Ovechkin mag alles doen en ik voorspel dat iemand hem eens goed gaat aanpakken' voorspelde hij eerder dit seizoen.

De coach van Ovechkin - Bruce Boudreau - was zelf ook minder blij met de viering van zijn sterspeler. ‘We hebben een gesprek gehad. Ik verwacht niet dat het nog zal gebeuren.' Ovechkin zelf lijkt zich dit alles niet te deren. ‘Het voelt eigenlijk best wel goed. Het was een lucky goal denk ik. Het is klaar nu, geen druk meer. Niks.'

De Rus heeft nu 213 goals in 315 reguliere NHL wedstrijden. Ook dit seizoen is de speler van de Capitals op weg naar een 100+ punten seizoen.