14 januari 200700:00

Goalfestijn bij generale

Amsterdam en Geleen speelden een spectaculaire en amusante generale repetitie voor de bekerfinale. De ploeg uit de hoofdstad kwam uiteindelijk in het doelpuntenfestijn als winnaar uit de strijd. Ex-Eater Jamie Schaafsma had twee goals en twee assists voor Amsterdam, terwijl ex-Amstel Tijger Lamonte Polet twee keer scoorde namens Geleen.

Het was geen ijshockey van absoluut topniveau in Geleen. De slechte kwaliteit van het ijs in Glanerbrook droeg bij aan de vele fouten die werden gemaakt. Dit leidde echter wel tot een bijzonder amusante wedstrijd, met een hoog tempo en veel spectaculaire momenten voor de doelen. Als de bekerfinale van woensdag van hetzelfde niveau is, mag het Nederlandse ijshockey zich in de handen knijpen.

Beide coaches gaven na afloop toe dat de schaduw van die bekerfinale over de wedstrijd hing. 'Je hoort er de spelers over praten. Ik heb steeds benadrukt hoe ongelooflijk belangrijk dit weekeinde is. We staan nu op de eerste plaats, maar als we twee keer verloren hadden, konden we zo derde staan. De ploegen staan enorm dicht bij elkaar', zei Ron Berteling na afloop.

Dave Hyrsky had dezelfde ervaring met zijn spelers. 'De gesprekken gingen deze week bij de spelers veel om de bekerfinale en dat mag natuurlijk niet. De focus was er dan ook niet helemaal vandaag. Het is een beetje vreemd om een finale te spelen midden in het seizoen, maar dat is zoals het wedstrijdschema in elkaar zat.

Het zal de meeste toeschouwers worst zijn geweest. Zij kregen een aantrekkelijke pot ijshockey voorgeschoteld, waarin Amsterdam uiteindelijk met de punten aan de haal ging. De uitblinkende scheidsrechter De Brabander faciliteerde het hoge tempo in de wedstrijd door maar zestien strafminuten uit te delen en daarmee zijn bijdrage te leveren aan de amusementswaarde.

Brian McGarry, die na de wedstrijd als de RBK Hockey/IJshockey.com Player of the Month over december werd gekroond, opende de score namens Geleen na vijf minuten. Zoals zo vaak in de doelpuntrijke ontmoeting, hield de voorsprong niet lang stand. Alexander Schaafsma profiteerde van een sublieme pass achteruit van Paul Vincent voor de 1-1.

Lang bleef deze score niet op het bord staan. Slechts 28 seconden later lag de puck alweer in het net. Lamonte Polet scoorde na een snelle break-away van Lambert Keulen. Aan het einde van de periode was de stand toch weer gelijk. Alexander Schaafsma schoot de puck tegen Casper Swart aan en Paul Vincent gaf een masterclass in het oppikken van rebounds.

De in de opstelling van Amsterdam teruggekeerde Borek Vagner zette halverwege de wedstrijd voor het eerst in de wedstrijd op voorsprong en opende het ware doelpuntenfestival. Vier minuten later scoorde Lamonte Polet alweer de gelijkmaker. Het gejuich was nog niet uitgestorven in het goedgevulde Glanerbrook toen Bohuslav Subr zijn eerste van de avond scoorde.

Een minuut later kwam de Tsjechische topscorer van Amstel Tijgers weer tot scoren. Een subliem uitgevoerde counteraanval van Jamie Schaafsma, werd in één vloeiende beweging afgerond door Subr. Twee straffen tegen doelman Pelletier van Amsterdam, die veel goede reddingen verrichtte maar ook met enige regelmaat tegenstanders een beuk verkocht, bezorgde Eaters een powerplay met twee man meer op het ijs. Lars Ivarsson scoorde met een verwoestend schot.

Vroeg in de derde periode kogelde Erik Landman de gelijkmaker binnen na een scrimmage voor het doel en kon de wedstrijd opnieuw beginnen. Het was Amsterdam dat tien minuten voor tijd definitief de macht greep in de wedstrijd. Geleen kreeg een paar uitgelezen kansen, maar een slome schuiver van Matt Korthuis passeerde de Geleense doelman.

Exact een minuut later scoorde Jamie Schaafsma zijn eerste van de avond en sloeg daarmee het gat dat Amstel Tijgers uiteindelijk de zege zou opleveren. Brian McGarry bracht Geleen nog één keer tot op één goal, maar de empty netter van Jamie Schaafsma bracht een einde aan een hilarische pot ijshockey.