2 februari 200700:00

Door Joep Meijsen

Goalies maken het verschil

Nijmegen Emperors bewees zichzelf vrijdagavond geen goede dienst met een 2-6 nederlaag tegen Geleen. De goalies maakten het verschil tussen de beide teams. Waar Frank Novello een solide wedstrijd keepte, ging Tommi Niemela opzichtig in de fout. Andrew Dickson scoorde twee keer namens Geleen.

Eaters verkeert de laatste weken in blakende vorm. Het zelfvertrouwen is groot en dat is te zien in de resultaten. De ploeg bestormde na de verloren bekerfinale de koppositie in de Eredivisie en consolideerde dit in Nijmegen, waar de vijfde zege op rij werd geboekt.

De ploeg vond daarbij een bondgenoot in de Nijmeegse doelman, die bijdroeg aan minimaal vier van de zes goals. Emperors speelde helemaal geen slechte wedstrijd, was grote delen van de ontmoeting gelijkwaardig aan Geleen, maar kreeg uiteindelijk een dikke nederlaag aan de broek.

De wedstrijd begon juist goed voor Emperors. De eerste de beste powerplay werd geconverteerd. Bert van den Braak legde de puck terug naar de blauwe lijn en Erik Tummers schoot de puck met een verwoestend schot in de bovenhoek langs Novello. Lang duurde de vreugde aan Nijmeegse kant niet. Een straf tegen Dave Stappershoef bood Andrew Dickson de kans om vanaf de blauwe lijn met een droog schot de gelijkmaker binnen te schieten.

De wedstrijd kantelde in de openingsminuut van de tweede periode. Beide ploegen hadden bij het begin van de periode een man op de strafbank en Jamie Visser kreeg vrije doortocht naar het Nijmeegse doel. De deze week voor Oranje geselecteerde Nederlandse-Canadees schoot in de korte hoek raak. Geleen domineerde de tweede periode en na 33 minuten kreeg Andrew Dickson een kans om van afstand te schieten. De puck belandde pardoes achter Niemela, die vrij zicht had op de zwarte schijf.

Het werd nog erger voor de fans van Nijmegen. De doelman wilde tijdens een Nijmeegse powerplay een paar meter van zijn eigen goal af de puck passen, maar speelde deze recht op de stick van Brian McGarry die shorthanded alleen maar de goede hoek hoefde uit te zoeken voor de beslissende treffer in de wedstrijd.

Toen Eaters er via Polet en Ivarsson (shorthanded) ook nog 1-6 van maakte, was het feest voor de meegereisde Geleen-fans compleet. De zesde treffer was een tikkeltje controversieel omdat het erop leek alsof Bob Teunissen niet veel eerder met een knalhard schot de prima keepende Novello had geklopt. De puck leek hard uit de achterkant van het doel terug te komen, maar scheidsrechter Morrison en zijn linesmen oordeelden dat de puck de lijn niet had gepasseerd. Voor het resultaat van de wedstrijd maakte het allemaal niet veel meer uit. Katavisto nam in de slotminuut nog wel een treffer voor zijn rekening, maar die goal is alleen interessant voor de statistici.

Door de nederlaag laat de regerende landskampioen de kans lopen om de druk op Heerenveen op te voeren. De Friezen komen pas zondag in actie, waardoor de achterstand op de vierde plaats verkleind had kunnen worden tot slechts Ă©Ă©n punt. Eaters Geleen is door de zege een stap dichterbij het thuisvoordeel in de play-offs. Beide teams komen elkaar zondag weer tegen in Geleen.