21 januari 200700:00

Door Joep Meijsen

Goede zaken Flyers/Tijgers

Amstel Tijgers en Heerenveen Flyers hebben zaterdagavond goede zaken gedaan op de ranglijst. Tijgers rekende thuis af met Nijmegen, terwijl de Friezen in het eigen Thialf na penaltyshots te sterk waren voor Geleen.

Geleen leek in het hoge Noorden lange tijd met de punten aan de haal te gaan. De verliezende bekerfinalist kwam in de openingsfase van de ontmoeting op voorsprong via Jamie Visser en hield dit voordeel het overgrote deel van de wedstrijd overeind. Het was geen bijzonder aantrekkelijke wedstrijd, maar wel een heel belangrijke.

Na de zege van vrijdagavond op Nijmegen kon Heerenveen verder omhoog kijken op de ranglijst. De eerste ploeg die het daar tegenkwam was Geleen, dat slechts Ă©Ă©n punt meer had. Geleen zelf was na een sterke start aan de competitie het zicht op Tilburg en Amsterdam een beetje kwijtgeraakt, al vertekend het aantal gespeelde wedstrijden de stand een beetje.

De duizend toeschouwers in Thialf moesten lang wachten op de gelijkmaker, maar acht minuten voor tijd viel de goal toch nog. Brian Ballman maakte de goal. Deze goal viel nadat Geleen net een lange powerplay onschadelijk had gemaakt. Toen de tweede Eater terugkwam op het ijs, viel de gelijkmaker.

In de overtime was Heerenveen met een schot op de lat het dichtst bij de overwinning, maar uiteindelijk waren er penaltyshots nodig om de beslissing te brengen. AEen schot op de lat bracht zelfs de overwinning in de reguliere speeltijd dichtbij voor Heerenveen, maar uiteindelijk moesten penaltyshots de beslissing brengen. Na de noodzakelijke drie shots was de stand 2-2, maar Levitin schoot ook zijn tweede penaltyshot binnen, terwijl McGarry in tegenstelling tot zijn eerste poging miste.

Nijmegen Emperors leed zijn tweede nederlaag van het weekend in Amsterdam. De ploeg uit de Keizerstad knokte zich in de derde periode terug van een 3-1 achterstand naar 3-3, maar een powerplay-goal van Matt Korthuis zorgde ervoor dat de punten toch in Amsterdam bleven. Het goudhaantje van de bekerfinale verlengde daarmee zijn abonnement op belangrijke doelpunten dit seizoen.

Paul Vincent bezorgde Amsterdam al vroeg in de wedstrijd de voorsprong op de powerplay. Hij maakte er zelf halverwege de wedstrijd 2-0 van, maar via een shorthanded goal van Bob Teunissen bleef Emperors in de wedstrijd. Subr profiteerde van goed werk van Jamie Schaafsma door er kort in de derde periode 3-1 van te maken.

Een treffer van Ari Katavisto na een prima pass van Bob Teunissen en de gelijkmaker van Versteeg brachten echter de spanning helemaal terug in de wedstrijd. Een straf een halve minuut na de gelijkmaker tegen Bert van den Braak bood Amsterdam echter de mogelijkheid om de wedstrijd alsnog in het eigen voordeel te beslissen.

Door de winst klimt Amsterdam weer naar de eerste plaats op de ranglijst. De wedstrijd vanmiddag tegen Tilburg is daarmee een erg belangrijke geworden.