10 december 200700:00

Door Joep Meijsen

Goede zaken Tilburg/Flyers

Tilburg Trappers en Heerenveen Flyers deden op zondagavond goede zaken. Beide teams handhaafden hun ongeslagen status en lijken op weg naar thuisvoordeel in de post-season. Den Haag staat voorlopig op achterstand en Amsterdam moet naar beneden kijken, waar Geleen en Nijmegen loeren.

Heerenveen kwam thuis tegen Amsterdam met 2-0 achter, maar herstelde zich in de rest van de wedstrijd naar een 5-3 zege. Dit betekende overigens wel meer dan een verdubbeling van het aantal tegendoelpunten voor de Friezen in de competitie tot nu toe. Tilburg Trappers wees in eigen huis troonpretendent Den Haag met 5-3 terug. Alle teams speelden zonder hun jeugdinternationals, al had dat maar een beperkt effect op de meeste opstellingen.

Amsterdam speelde voor de tweede wedstrijd op rij met Kisito Zonneveld op doel en koos voor een zeer defensieve tactiek, gekoppeld aan snelle uitvallen. Dit leidde in de eerste periode tot twee goede goals. Eerst was Vince Malts tijdens een powerplay voor het eerst succesvol in Amsterdamse dienst, daarna scoorde Brent Janssen tegen de club die hij om verschillende redenen kort na de start van de huidige ijshockeyjaargang verliet.

Het duurde tot halverwege de wedstrijd voordat het zeer ervaren Heerenveen het evenwicht in de wedstrijd had hersteld. Michael McCarthy en Lawne Snyder zorgden voor de goals. Bij Flyers keerde overigens Jeffrey Moor terug in de opstelling na het uitzitten van zijn dubbele matchpenalty, opgelopen na zijn knokpartijtje met Doug McIver van Den Haag.

In de derde periode zette Heerenveen daarna het overwicht om in een beslissende voorsprong. De dit weekeinde bijzonder trefzekere Alexander Ivanov voegde nog twee goals toe aan zijn vijfklapper van vrijdag, terwijl ook Justin Bekkering tot scoren kwam. David Deeves deed in de slotminuut nog wat terug voor Amsterdam, maar dat was louter een goal voor de statistieken.

Den Haag moest het in Tilburg stellen zonder de geschorste Paul Vincent, terwijl bij Trappers om dezelfde reden Doug Stienstra ontbrak op het appèl. Trappers miste bovendien door blessures nog enkele vaste krachten, waardoor vooraf Den Haag een kans leek te hebben op een stuntje in Stappegoor. De ploeg van coach Alan Jacob kwam via Hendrik Soderqvist nog wel vroeg in de wedstrijd op voorsprong, maar werd uiteindelijk redelijk makkelijk naar een nederlaag gespeeld.

De sterk fluitende Hongaar Babic deelde ruim honderddertig strafminuten uit. Een grote hap daarvan kwam voor rekening van Doug MacIver die in de slotminuut hard inkwam op Mike Lalonde bij de boarding en daarbij tegen straffen wegens checking to the head en roughing opliep. Ook Lalonde kon inrukken met een game-misconduct. Tegen dit tijd stond Trappers echter al veilig met 5-2 voor.

Duidelijk werd verder weer dat Den Haag zoekende blijft naar het juiste systeem. Het team heeft heel veel individuele kwaliteit, maar hangt nog als los zand aan elkaar. Trappers heeft een lange voorbereiding achter de rug, waarbij het grootste deel van de spelers ook vorig jaar al in Stappegoor speelde. Het sterkere teamspel van Trappers gaf uiteindelijk de doorslag in de overwinning, waarbij Mike Lalonde twee goals en twee assists voor zijn rekening nam.

Daryl Bat scoorde ook twee keer, maar viel tijdens de wedstrijd geblesseerd uit. Brendan Bernakevitch nam ook weer een treffer voor zijn rekening. Voor Den Haag scoorden Hendrik Soderqvist en Steve Howard. Jan Bohac miste nog een penaltyshot, waarmee Den Haag terug had kunnen komen in de wedstrijd.

Daarmee wordt het beeld, ondanks het verschil in gespeelde wedstrijden, in de competitie steeds duidelijker. Heerenveen en Tilburg ongeslagen aan kop en Den Haag op gepaste achterstand. Amsterdam, Geleen en wellicht zelfs Nijmegen komen dan in aanmerking voor de laatste play-off-plek.