Gijs cartwright stare 200910

15 januari 201000:00

Door Joep Meijsen

Grizzlies tanken goede moed

Groningen Grizzlies was vrijdagavond dichtbij een stunt tegen regerend landskampioen Den Haag. De club slaagde er echter net niet in zichzelf een flinke oppepper te bezorgen in moeilijke dagen, maar tankte wel goede moed voor een goede afloop.

Den Haag won de wedstrijd uiteindelijk met 3-4, waarbij Groningen met twee goals in iets meer dan een minuut vijf minuten voor tijd ineens weer kans kreeg op de gelijkmaker. Daartoe had de club de kans met een powerplay in de slotminuut, maar de gelijkmaker wilde niet vallen.

Namens Den Haag, dat kort voor het einde van de tweede periode nog met 0-4 voorstond hadden Marcel Bruinsma en Jan Bohac ieder een goal en een assist. De andere treffers kwamen van de sticks van Andri Salomonson en Victor Ignatjev. Bij Groningen scoorde Peter Cartwright beide goals in de slotperiode en zorgde eerder Jeroen van Olphen voor de eerste Noordelijke treffer.

Belangrijker is het gevecht van Grizzlies en zustervereniging Bears om te overleven. De clubs bestrijden de door de gemeente naar buiten gebrachte schuldbedragen fel en wijzen op afspraken die door de gemeente eenzijdig gewijzigd zijn. Dit gebeurt door de huur van het lopende seizoen bij de oude schuld op te tellen. Het kort geding waarmee de gemeente de ijshockeyers de hal uit wil zetten, staat op de rol voor 28 februari.

Intussen zijn er acties op gang gekomen om het Groningse ijshockey weg te trekken voor de rand van de afgrond. Diverse nieuwe sponsoren staan garant voor bijna tienduizend euro en de club hoopt daarmee wethouder José van Schie over te halen niet naar de rechter te stappen. Het bericht dat het Nederlandse ijshockey weer op televisie komt, zal wellicht ook een duw in de rug zijn voor Grizzlies.

De ijshockeyers van Groningen zullen met hun slotoffensief tegen Den Haag bovendien hopelijk wat vertrouwen hebben getankt voor de ontmoeting zaterdag in Amsterdam, waar de rode lantaarn in de eredivisie op het spel staat.

Voor Den Haag was het de eerste wedstrijd onder leiding van de nieuwe coach Gary Prior. Ook was het een nieuwe overwinning voor Jan-Jaap Natte. De aanvaller van Den Haag verloor tot nu toe dit seizoen nog geen wedstrijd. Hij was geblesseerd tijdens het grootste deel van de eredivisie-competitie tot nu toe en miste daardoor de nederlagen van de afgelopen weken.

Zaterdag speelt Den Haag een generale repetitie voor de bekerfinale tegen Geleen.