11 juli 200800:00

Door Joep Meijsen

Grizzlies trekt goalie aan

Groningen heeft een begin gemaakt met de samenstelling van de selectie voor het komende seizoen. De Canadese doelman Mathieu Blanchard en de Amerikaanse aanvaller Nick Pomponio zijn de eerste buitenlandse versterkingen. Daarnaast komen Dennis Schreur, Jeroen van Olphen en Mark Schra over van Den Haag en Heerenveen.

Dat heeft Groningen bekendgemaakt. De club maakt na een moeizaam eerste seizoen een doorstart in de eredivisie onder leiding van de Russische ijshockeylegende Sergei Yashin. Captain Klaver-Jan Middelweerd is de eerste van de spelers van het afgelopen seizoen die zijn contract verlengd heeft.

Met Mathieu Blanchard trekt Groningen een importgoalie aan met ervaring op verschillende niveaus. De uit St. Amboise in Quebec afkomstige doelman speelde vier jaar lang voor de universiteit van Ottawa, waarmee hij onder meer een kampioenschap won. De 26-jarige Blanchard maakte twee jaar geleden de overstap naar de profs, waar hij kortstondig uitkwam voor Sherbrooke in de semi-professionele vechtliga LNAH en Rio Grande Valley Killer Bees in de CHL. Wat Blanchard afgelopen seizoen heeft gedaan is onzeker.

Gijs moet het komend seizoen doen zonder Martijn Oosterwijk, die vorig jaar een basisplaats veroverde. De jeugdinternational vertrekt naar Florida waar hij gaat spelen voor het junior team Tampa Bay Bolts, een nieuwe ploeg. Deze komt te spelen in dezelfde liga waar afgelopen seizoen Tony Demelinne een plek wist te vinden. Oosterwijk was de startende goalie voor Oranje tijdens het WK U20 en maakte vorig jaar voor het eerst deel uit van de selectie van het Nederlands team.

Nick Pomponio speelde vier seizoenen voor Merrimack College in de Amerikaanse universiteitscompetitie NCAA. Zijn eerste jaar was daar statistisch zijn beste, in 33 wedstrijden had hij vijf goals en zeven asssists. De 24-jarige aanvaller stak na afstuderen de oceaan over en kwam bij Torino terecht in de Italiaanse tweede liga. Daar was hij onder meer een teamgenoot van ex-Trapper Joel Salonen.

Pompino had in zijn Italiaanse jaar in 32 wedstrijden zes goals en negen assists. Afgelopen seizoen speelde hij in de Belgische liga waarmee hij zowel de landstitel als de nationale beker binnensleepte. Met 31 goals en 40 assists in slechts 27 wedstrijden kende hij daar een bijzonder succesvol seizoen. Hij eindigde ondanks het feit dat hij veel minder wedstrijden speelde dan de andere spelers in de top-10 van de lokale topscorerslijst toch als nummer vier in punten.

Dennis Schreur vertrok vorig jaar bij Heerenveen en vond onderdak bij Den Haag. Hij bracht in 43 wedstrijden met beperkte ijstijd 1 assist op zijn naam. Schreur kan als aanvaller en als verdediger worden ingezet. Jeroen van Olphen speelde jarenlang als verdediger voor het eerste team van Heerenveen, maar kwam afgelopen jaar uit voor de ploeg in de Eerste Divisie. In zestien wedstrijden had hij twee goals en vier assists. Hij was daar een ploeggenoot van Mark Schra die met twaalf goals en elf assists in 19 wedstrijden de nummer twee was op de topscorerslijst van de ploeg.